Stručnjaci godinama promatraju asteroide koji prolaze u blizini Zemlje, a posebno prate one kojima bi se naš planeta, eventualno, mogala naći na putu. I dok svake godine Zemlju pogodi mnogo sitnih asteroida i ne izazovu nikakve probleme, veći asteroid mogao bi pokrenuti kataklizmičke događaje.

Jedan takav, nazvan 2009 JF1, otkriven je 2009. godine, a stručnjaci se sad boje da bi u trećem mjesecu 2022. mogao biti neugodno blizu Zemlje, a možda je čak i pogoditi. Kako objašnjavaju iz NASA, preciznu putanju asteroida izuzetno je teško predvidjeti jer na nju mogu utjecati brojni faktori. Ali, ističu kako su šanse da 2009 JF1 udari Zemlju 1:3800 odnosno 0,026 posto.

Izvor: Zimo/The News Trace

POVEZANO
Asteroid 1OVO SE NE PAMTI Četiri asteroida jure prema Zemlji. Stručnjak tvrdi "Ne sjećam je da ikad bilo ovo!"

Iako se takvi omjeri prosječnom promatraču mogu činiti zanemarivim, znanstvenici ih smatraju ozbiljnom potencijalnom prijetnjom.

Neki asteroidi i kometi prate orbitalne putove koji ih dovode bliže Suncu, a onda i Zemlji, objašnjavaju iz NASA te dodaju kako upravo zbog toga asteroid pažljivo prate u svom Jet Propulsion Laboratory pomoću automatiziranog sistema Sentry. Inače, Sentry automatski i kontinuirano skenira najnovije kataloge asteroida ne bi li uočio neki koji bi mogao biti opasan za Zemlju u sljedećih 100 godina.

Asteroid 2009 JF1 tako se, prema posljednjim podacima nalazi na udaljenosti većoj od 375 milijuna kilometara od Zemlje, ali joj se približava brzinom od 18 kilometara u sekundi. Predviđa se da će pored Zemlje proletjeti brzinom od 65.293 kilometra na sat.

POVEZANO
Baščaršija noćSLIJEDE 3 DANA MRAKA NA ZEMLJI: 21., 22. i 23. neće biti sunčeve svjetlosti, a onda oluje?

Asteroid 2009 JF1 tako se, prema posljednjim podacima nalazi na udaljenosti većoj od 375.000.000 kilometara od Zemlje, ali joj se približava brzinom od 18 kilometara u sekundi. Predviđa se da će pored Zemlje proletjeti brzinom od 65.293 kilometra na sat.

Kad su ga uočili 2009. godine, asteroid je imao otprilike 13 metara u promjeru. Iako zvuči malo, u kombinaciji s brzinom kojom se kreće, njegov udarac u Zemlju mogao bi uzrokovati eksploziju jednaku eksploziji 230 kilotona dinamita odnosno poput 150 atomskih bombi koje su eksplodirale iznad Hirošime.

Stručnjaci ističu kako su šanse da 2009 JF1 udari u Zemlju malene, ali da kamenje koje se obično odlomi od asteroida može ući u atmosferu i napraviti spektakularnu meteorsku predstavu na nebu.

Ako se, ipak, zbog bilo čega, putanja ovog asteroida promijeni, svemirske agencije širom svijeta rade na zajedničkom "planu B" kojim bi presrele asteroid i preusmjerile ga dalje od Zemlje. A zasad ga samo pomno prate. Nadamo se da će na tome i ostati.

POVEZANO
ApokalipsaAPOKALIPSA: Koji su se predznaci Sudnjeg dana već obistinili?!