Svečanom akademijom okrunjeni su svi jubileji povodom desete godišnjice utemeljenja Medžlisa Islamske zajednice Karlovac, 20 godina Džemata Maljevac, 15 godina Džemata Bogovolja i 11 godina Džemata Karlovac

Svečana akademija održana je u Topuskom povodom jubileja u Medžlisu Islamske zajednice Karlovac. Program je počeo u 13 sati i trajao je dva puna sata uz 18 izvođača programa, 2 voditelja, 146 prisutnih, 8 obraćanja, 36 dodjeljenih nagrada zaslužnim osobama uz poklone načelnika Općine Topusko. Na ručku je bilo 120 osoba iz različitih institucija, organizacija i mjesta. Do 18 sati je trajalo druženje u hotelu. Na Svečanoj akademiji stalo je svih dvadeset godina koje su za nama.

S velikim zadovoljstvom u srcu i smirenošću duše kroz vrata u veliku svečanost učenjem Kur'ana časnog prisutne je uveo Idriz ef. Hasanović. Dan je subota, 22.12.2018. godine i ovo je veliki povijesni dan, veliki po svom značaju, ali veliki i po svojoj suštini, okupili su se domaćini, uzvanici i gosti u sve popularnijim toplicama u Topuskom da na najprimjereniji način obilježe i proslave svoje jubileje. Možda nisu veliki jubileji, ali značajni su za malu a dinamičnu i prepoznatljivu zajednicu. Obilježavaju se i proslavljaju 20 godina Džemata Maljevac, 15 godina Džemata Bogovolja, 11 godina Džemata Karlovac, 10 godina Medžlisa Islamske zajednice Karlovac, 19 godina od uvođenja islamskog vjeronauka u škole na ovom području. A sve je počelo 1998. godine ili točno 82 godine od institucionalnog priznanja islama u Hrvatskom državnom Saboru 27. travnja 1916. godine.

Riječi mira, blagostanja i dobrodošlicu svima uputili su voditelji velike svečanosti u Topuskom, profesorica hrvatskog jezika Dijana Šešerin i student Kenan Đogić. Uvaženim damama i gospodi činila je veliku čast da izraze riječi dobrodošlice na Svečanu akademiju povodom jubileja u Medžlisu Islamske zajednice Karlovac i da im zažele ugodan boravak na području ovoga medžlisa koji se prostire na preko 10 000 kvadratnih kilometara, na prelijepim ravnicama i obroncima središnje Hrvatske. "Es-Selamu'alejkum, mir i dobro, dobar vam dan i dobro došli na Svečanu akademiju povodom naših jubileja!" – otpočeli su voditelji akademiju. Na području Medžlisa Islamske zajednice Karlovac živi 2200 muslimana koji svoj duhovni servis nalaze u strukturama Islamske zajednice raspoređene u tri džemata: Maljevac, Bogovolja i Karlovac. Vjerske aktivnosti se provode u jednoj džamiji i dva mesdžida kroz tri mekteba, u pet osnovnih i tri srednje škole gdje je u nastavni proces uključeno 133 vjeroučenika. O članovima Islamske zajednice duhovno skrbi, odgaja i obrazuje jedna muallima i tri imama na čelu s glavnim imamom. Prvi dio Svečane akademije kroz kulturno-umjetnički program oplemenili su izvođači programa: Sinanudin Bajrić i „Grupa Dergah“ iz Bihaća, poznati i priznati učač ilahija Idriz ef. Hasanović iz Varaždina, Ajla i Aziz Muhić, KUD „Seljačka sloga“ Gređani iz Topuskog kao i najmlađa učesnica programa Hana Ćatić. Oni su svojim glasovima i zvucima prisutne uveli u svečani program kroz ilahije, sevdalinke i pjesme. No, kako svaki program ima po jedno malo kreativno iznenađenje glavnog imama, to je učinio i za ovu svečanost. Na kraju kulturno-umjetničkog programa, a prije svečanih obraćanja prisutni su imali prigodu čuti odu ili svojevrsnu himnu Džemata Maljevac koju su izveli Ajla i Aziz Muhić, učenici Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića a napisao ju je Admir ef. Muhić. Oni su djeca ovih džemata i najbolji su ambasadori naše zajednice i naše domovine.

Na Svečanoj akademiji u Topuskom bili su: predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Mirza Šabić, izaslanica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Mugranić, pomoćnica ministrice za socijalnu politiku dr. Maja Vučinić Knežević, zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Zlatko Hasanbegović, predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, Ivanka Roksandić, izaslanik župana Karlovačke županije Damira Jelića, dr. Amirudin Talakić, tajnik Mešihata i šef kabineta muftije mr. Nermin ef. Botonjić, načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić koji je ujedno bio i domaćin. Još su bili: članovi Sabora i Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, službe unutar Mešihata, voditelji ustanova Islamske zajednice, predsjednici Medžlisa, glavni imami, imami i muallime/vjeroučitelji iz Hrvatske, predstavnici katoličke i pravoslavne crkve, fra Goran Rukavina, župnik Župe Pohoda BDM u Topuskom, visokoprečasni protojerej Mile Ristić, paroh toplički te prečasni jerej Branko Santrač, paroh kolarićko-vojnićki, izaslanici gradonačelnika, načelnici općina kao i njihovi suradnici: Karlovac, Slunj, Cazin i Vojnić, Hašim Koč, koordinator TIKE, Turske agencije za razvoj i koordinaciju za Hrvatsku, ravnatelji škola, ravnatelji i direktori javnih ustanova u zdravstvu, kulturi i javnom sektoru, predstavnici policije: Darko Bratić, načelnik Policijske uprave Karlovačke, Damir Butina, načelnik Postaje granične policije Cetingrad i pomoćnik načelnika Policijske postaje Gvozd, prijatelji i susjedi pripadnici drugih svjetonazora, predstavnici medija: televizije, novina, portala, freelenceri, bivši predsjednici Džematskih odbora-mutevelije,  imami, vakifi-dobrotvori, članovi Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Karlovac, džematlije džemata Maljevac, Bogovolja i Karlovac, Muallimsko vijeće Medžlisa Islamske zajednice Karlovac na čelu s glavnim imamom Admirom ef. Muhićem.

Čast da prvi govori na Svečanoj akademiji i obrati se u svojstvu domaćina imao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac Admir ef. Muhić koji je imam u Džematu Maljevac jedanaest godina, a na čelu medžlisa šest godina. Ukratko je predstavio što se uradilo u proteklim godinama i što se planira uraditi u sljedećem razdoblju. Istaknuo je dobru suradnju s lokalnom zajednicom, obrazovnim institucijama kao i s drugim vjerskim zajednicama. "Čast mi je biti na čelu ovog tima i u žalosti i danas kada se raduju naša srca. Prošli smo različite faze, od formiranja džemata pa sve do ovogodišnjih velikih uspjeha u našem medžlisu. Hvala svim sudionicima, suradnicima, mutevelijama, članovima, imamima i muallimi. Allah ih sve nagradio! Sada se okrećemo našem prioritetu a to je izgradnja Islamskog centra u Maljevcu koji je nasušna potreba. Gradimo džamije jer one grade nas" – zaključio je glavni imam u svom obraćanju na Svečanoj akademiji.

Svojevrsni domaćin Svečane akademije bila je i Općina Topusko. Načelnik Općine Ivica Kuzmić pozdravio je skup kao drugi domaćin. Nije krio svoje zadovoljstvo što se ova akademija održava upravo u Topuskom gdje postoje veliki potencijali. Napomenuo je dugogodišnju suradnju Općine i Džemata Maljevac na svestranu korist društva i koji pružaju svoje plodove.

Pozdravne riječi uputila je ravnateljica OŠ Katarine Zrinski u Krnjaku Željka Stojković. Ona je govorila u ime svih ravnatelja škola u kojima se izvodi nastava islamskog vjeronauka. Pohvalila je rad vjeroučitelja i činjenicom da je islamski vjeronauk ravnopravan predmet u školama već dugi niz godina.

Pozdravnim riječima obratio se i župnik Župe Pohoda BDM u Topuskom fra Goran Rukavina. Citirao je riječi iz jedne izvedene ilahije: „Nek' te Allah nagradi moj dragi efendija što me dinu nauči, što mi pute obasja.“ Usporedio je to sa biblijskim postulatom poštovanja prema onima koji nas vode, uče i odgajaju. S punim emocijama župnik Rukavina je govorio o suradnji s Islamskom zajednicom i imamima.

U ime gradonačelnika Grada Karlovca, Damira Mandića, pozdrave je iskazala pročelnica za društvene djelatnosti Draženka Sila Ljubenko. Govorila je o konkretnoj suradnji Grada Karlovca i Medžlisa IZ Karlovac koji su zajedno riješili prostor za mesdžid u Grabriku i groblje za umrle muslimane u Karlovcu, ali i pohvalila se s misijom koju ima Islamska zajednica i koja polaže rezultate na lokalnom nivou.

U ime župana Karlovačke županije Damira Jelića, obratio se njegov izaslanik dr. Amirudin Talakić. Prenio je pozdrave župana Jelića i izrazio zahvalu za djelovanje Islamske zajednice u društvu. Prisjetio se i poginulih muslimana u Domovinskom ratu te u zahvalu njima, naglasio je, imamo danas odličnu suradnju koju svi oplemenjujemo. Ponudio je infrastrukturu županije za sve zdrave projekte.

Ovi jubileji zaslužuju da se uz dužno poštovanje oda priznanje svima onima koji su utkali dio sebe u zajednicu u proteklih dvadeset godina te da im se uruče posebne nagrade. Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Karlovac na čelu s predsjednikom Suljom Bašićem ustanovio je tri vrste javnih nagrada i to: jubilarna zahvalnica, jubilarno priznanje i jubilarna plaketa. Predsjednik Izvršnog odbora Suljo Bašić i glavni imam Admir ef. Muhić su uručili zaslužene nagrade osobama koji su proteklih godina doprinosili Islamskoj zajednici u njenoj misiji, pomagali određene projekte, pružali svesrdnu podršku na ovim prostorima i surađivali sa njenim institucijama.

Jubilarnu zahvalnicu dodijelili se sljedećim pravnim licima:

1. Općina Cetingrad

2. Općina Vojnić

3. Općina Topusko

4. Grad Slunj

5. Grad Cazin

6. Grad Karlovac

7. Karlovačka županija

8. Sisačko-moslavačka županija

9. Gradska tvrtka Zelenilo d.o.o. Karlovac

10. Opća bolnica Karlovac

11. Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije

Jubilarno priznanje dodijelili su sljedećim osobama:

1. Muhamed Đogić, predsjednik Džematskog odbora džemata Maljevac

2. Ferid Alibegić, predsjednik Džematskog odbora džemata Maljevac

3. Mirsad Bajramović, predsjednik Džematskog odbora džemata Maljevac

4. Šaban Bajramović, predsjednik Džematskog odbora džemata Maljevac

5. Nurija Bajramović, predsjednik Džematskog odbora džemata Maljevac

6. Azim ef. Durmić, imam Džemata Maljevac i Džemata Bogovolja

7. Ragib Ćoralić, predsjednik Džematskog odbora džemata Bogovolja

8. h. Smail Hozanović, predsjednik Džematskog odbora džemata Bogovolja

9. h. Ramo Hozanović, predsjednik Džematskog odbora džemata Bogovolja

10. Amir Haušić, predsjednik Džematskog odbora džemata Karlovac

11. Mevdžud Čović, predsjednik Izvršnog odbora MIZ-a Karlovac

12. h. Hamdija Bešić, predsjednik Izvršnog odbora MIZ-a Karlovac.

13. Suljo Bašić, predsjednik Izvršnog odbora MIZ-a Karlovac.

14. Stjepan Turković, direktor Gradske tvrtke Zelenilo d.o.o. Karlovac.

15. Begzada Ahmetašević, posthumno, vakif.

16. Hajrudin Ramadanović, posthumno, vakif.

17. Hasan Mujčić, vakif, Zagreb.

18. h. Dževdet Tinjić, direktor tvrtke Megatti d.o.o. Zagreb.

19. Mevludi ef. Arslani, ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića.

20. Haris ef. Opardija, imam i vjeroučitelj.

21. Islamske informativne novine „Preporod“.

Jubilarnu plaketu kao najveću ustanovljena nagradu Medžlisa Islamske zajednice Karlovac ovim povodom dodijelili su sljedećim osobama:

1. h. Ahmed Ikanović, dugogodišnji tajnik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, sada u mirovini, koji je bio zaštitno lice administracije i ne samo to nego i veliki oslonac sva tri džemata i medžlisa u cjelini.

2. muftija Ševko ef. Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, sada u mirovini.

3. Damir Jelić, župan Karlovačke županije koji nije krio svoju podršku i potporu svim projektima Medžlisa Islamske zajednice Karlovac.

4. Muftija Prof.dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Muftija je moralna, duhovna, vertikalna i svaka druga podrška i potpora ovim džematima.

Priznanje osnovnim i srednjim školama uručit će se ravnateljima na posebnoj svečanosti početkom sljedeće godine kada će se obilježiti punih 20 godina od prvog uvođenja islamskog vjeronauka u osnovne škole u Cetingradu i Topuskom.

Ispred laureata-dobitnika nagrada obratila se predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić. Županija Sisačko-moslavačka i Islamska zajednica imaju dugogodišnju suradnju. Ponudila je pomoć za naglašeni i potrebni Islamski centar u Maljevcu.

U ime Nade Murganić, ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, obratila se pomoćnica ministrice za socijalnu politiku dr. Maja Vučinić Knežević kojoj nije prvi put da bude na ovom mjestu u organizaciji Islamske zajednice. Čestitala je jubileje i poželjela što više uspješnih i plodnih godina.

U vrijeme dok je bio glavni imam u Zagrebu 1998. formiran je prvi džemat na ovom području, Džemat Maljevac, gdje je osobno konstituirao prvi Džematski odbor. Bio je na postavljanju kamena temeljca za izgradnju džamije u Džematu Bogovolja. Učio je dovu na Osnivačkoj skupštini Džemata Karlovac. Imenovao je glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Karlovac. Pratio je sve uspjehe, rješavao problematiku, davao podršku svim aktivnostima. Sada je velika nada i uzdanica oko pomoći i rješavanja adekvatnog prostora za Džemat Maljevac kada počinju aktivnosti oko Islamskog centra u Maljevcu. On je bio imam na selu, bio imam a potom i glavni imam u gradu, pomoćnik muftije i sada muftija. Muftija promiče pozitivne vrijednosti našega društva i svima u svijetu nudi model kako je Republika Hrvatska riješila muslimansko pitanje. Neprekidno predstavlja našu domovinu svugdje pa čak i u svetim mjestima muslimana u Mekki. Upravo je on u Vatikanu prvaku katoličke crkve Papi Franji ponudio rješenje, a znamo da svi od pape traže pomoć. Jedina osoba koja razumije naše prilike je upravo on, član dvije akademije koji nikada nije zaboravio svoje članove koji žive upravo uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Karlovac je nakon dvadeset godina od formiranja Džemata Maljevac na svojoj sjednici donio odluku kojom se pokreću aktivnosti oko Islamskog centra u Maljevcu. Koliko je ta odluka ispravna i potrebna upitan je uvaženi muftija dr. Aziz ef. Hasanović, a on je u svom obraćanju potvrdio da su prostorije džemata Maljevac vrlo oskudne i da je potrebno iznaći adekvatnije rješenje. Istaknuo je tri točke u svom obraćanju: fotografiju koja je obišla svijet a na kojoj su imam, fratar i paroh, suradnju s lokalnom zajednicom koja je potvrđena i na ovoj akademiji te krajnji konzumenti Islamske zajednice a to su članovi ili džematlije koji su aksiom poslanja i djelovanja džemata. „Fotografija zagrljenog imama, fratra i paroha je naša slika današnjice iz Hrvatske odaslana u svijet koja govori sve da smo mi prepoznatljiv model i da nemamo problema ni sa samim sobom ni sa drugima. To svjedoči našoj uspješnoj suradnji sa svima i mi taj model svima u svijetu nudimo jer je uspješan i potreban u današnjim prilikama. Aktivnosti koje se provode u ovom medžlisu su zaista na nivou velikog uspjeha. Ove godine smo otvorili džamiju u Bogovolji i gasulhanu u Maljevcu. Prije šest godina kada smo ustoličili glavnog imama tadašnji gradonačelnik Damir Jelić je ponudio da to bude u gradskoj vijećnici u Karlovcu upravo osjetivši da je to dio naše kulture, dio našeg identiteta. Nije to iz kurtoazije već se upravo tako i osjeća jer je iz srca. To su primjeri dobre prakse za mnoge koji ne znaju živjeti zajedno. Zato mi ovaj model nudimo drugima.“ Muftija je čestitao sve jubileje domaćinima na čelu sa Suljom Bašićem i glavnim imamom te ponudio svesrdnu pomoć za projekte koje domaćine očekuju u skorijoj budućnosti.

Voditelj akademije Kenan Đogić je nakon muftije nastavio: "Od srca zahvaljujemo našem muftiji na riječima podrške i potpore! I da, ne sjećam se, ali mi često moji roditelji, Mirsada i Muhamed, pričaju da sam ja rođen onda kada je naš džemat posjetio uvaženi muftija prilikom njegovog formiranja. Dakle, Džemat Maljevac i ja imamo isto godina i zajedno slavimo rođendan. Poštovani muftijo, ja sam onaj mali Kenan, Bošnjak iz Maljevca, koji sam obilježio natjecanje iz islamskog vjeronauka u Zagrebu 2011. godine. Vi ste mene tada najavili, a sada smo mi to ovdje učinili. Čast mi je!" Potom je osobno čestitao muftiji na uspješnim svih dvadeset godina. Zagrlio ga je a muftija je od emocija pustio i suzu koja govori da je sve proisteklo iz duše.

Kraj svečanosti okrunjen je dovom/molitvom. Dovu je proučio zagrebački imam Halid ef. Dolić. Halid ef. je bio učenik osnovne škole u Topuskom, ali i učenik Zagrebačke medrese koja je transformirana u Islamsku gimnaziju. Ujedno iz ova tri džemata ovu srednju islamsku školu u Zagrebu završilo je ili trenutno pohađa 20 učenika. Neka Svevišnji Allah dž.š. primi ovu dovu. Amin! Amin! Amin! Domaćini su najavili da se sljedeće ovako okupljanje u još većem broju očekuje na polaganju kamena temeljca za izgradnju Islamskog centra u Maljevcu, ako Bog da! Svečana akademija je zaključena riječima glavnog imama Admira ef. Muhića: "Gradimo džamije jer one grade nas." Druženje za uzvanike i goste s domaćinima nastavljeno je na svečanom zajedničkom ručku u restoranu "Toplica" u hotelu Top-Terme. Domaćini su ispratili sve goste i uzvanike riječima: Es-Selamu'alejkum! Hvala vam i neka vas dragi Bog čuva!

Pogledajte galeriju fotografija s ovog događaja!

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

Džemaat Maljevac obljetnica 2018 0

(Doznajemo.com)