Tužilaštvo BiH, zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), nastavilo je aktivnosti u okviru akcije "Twins 1" koja je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje počinilaca krivičnih djela trgovine ljudima radi seksualne eksploatacije.

Nakon višemjesečne intenzivne istrage, jutros su na području sarajevske Ilidže lišene slobode dvije osumnjičene osobe, koje nakon kriminalističke obrade trebaju biti dovedene na ispitivanje postupajućem tužiocu.

U akciji je ostvarena značajna međunarodna saradnja sa institucijama Austrije i Njemačke.

Aktivnosti su provedene u koordiniranoj saradnji sa policijskim i pravosudnim organima Austrije i Njemačke, a osumnjičene osobe su pod istragom zbog krivičnih djela trgovine ljudima, navođenja na prostituciju i pranja novca.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac treba odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenima, u skladu sa zakonom.

- Prikupljeni su dokazi sa su osumnjičeni iskorištavali težak socijalni i materijalni položaj žrtava, djevojaka i žena sa područja BiH i Hrvatske, te žrtve vrbovali i transportovali u Austriju i Njemačku kako bi se u njihovoj organizaciji bavile prostitucijom, čime su sticali veliku nezakonitu imovinsku korist. Ova međunarodna akcija pokazuje odlučnost pravosudnih i policijskih organa u BiH u borbi protiv trgovine ljudima, kao i ravnopravnu saradnju naših institucija u međunarodnim operacijama sa zemljama EU - navode iz Tužilaštva.