Prvo da kažem da prognoze i jutros daju mogućnost jačeg pogoršanja i zahlađenja krajem ove sedmice, navodi profesor Zoran Zadro sa popularne meteo stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, dodajući "pratimo stanje i ako prognoze i sutra ostanu postojane idemo s upozorenjem na vremenske prilike".

I iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za petak najavljuju snijeg na planinama, no možda je i interesantniji ostatak prognoze prof. Zadre, koji ukazuje na nešto nezapamćeno, a što bi nas moglo pogoditi relativno uskoro...

- Za oko mi je upala jedna slika priložena tu, jer je mnogo neobična, prvo zbog rijetko viđene situacije da ovako nizak pritisak bude u Sredozemlju, a drugo golema količina hladnog zraka koja bi nas zahvatila. Inače, radi se o 27. i 28. 12. 2017. godine, pred Novu godinu.

Dakle, ovdje bi bio spoj mećave, olujnog vjetra i niskih temperatura.

Ovakva situacija, moram reći ne daj Bože da se dogodi, bila bi duplo gora od Gabora iz 2012. godine.

Nemila snijeg 20/04/2017b

POVEZANO
Baščaršija noćSLIJEDE 3 DANA MRAKA NA ZEMLJI: 21., 22. i 23. neće biti sunčeve svjetlosti, a onda oluje?

Ovo bi se svojevrsno mogao nazvati bijeli Sredozemni uragan, jer bi ne samo Italiju, nego i Balkan, zatrpala enormna količina snijega uključujući i Jadran.

Zaista rijetko viđena simulacija, od kada ovo pratim, a dugo ovo pratim, medutim zaista rijetko vidjeno.

Uvjek volim reći kad je vrijeme u pitanju praktično ništa nije nemoguće.

Velika većina nas voli snijeg, ali ovo ako bi se ikada ostvarilo bilo bi po život opasno nevrijeme s velikim posljedicama.

Zato treba reći ne dogodilo se!!! - zaključuje prof. Zadro.

POVEZANO
Temperature prva polovina 10/2017VELIKA PROMJENA U PROGNOZI: Evo šta nas navodno čeka u idućih 15 dana!?