Dvojici brazilskih blizanaca koji su navikli da ih ljudi ne razlikuju, sudija je presudio tako da obojica moraju da plaćaju alimentaciju istom djetetu jer nijedan od njih ne želi da ga prizna!?

Iako priča zvuči kao šala, radi se o pravoj presudi koju je u ponedjeljak izrekao sud Goiása.

- Sudija Felipe Peruca čvrsto je odlučio da će dvojica blizanaca biti upisana i da će obojica plaćati alimentaciju u visini od 30 posto minimalne plate - piše u objavi na stranici Suda.

Minimalna plata iznosi 998 reala što je oko 230 eura, pa svaki blizanac mjesečno djetetu treba plaćati skoro 70 eura. To je oskudna naknada za dijete, plod kratke veze majke s jednim od blizanaca.

Ona nije mogla da otkrije ko je otac djevojčice jer su obojica prebacivali odgovornost na drugog. Jedan od njih je otišao na DNK test koji pokazuje da bi mogao biti otac deteta, ali nije želio da ga prizna.

DNK drugog je također bio kompatibilan jer jednojajčani blizanci imaju identičan genetski kod.

- Jedan od dvojice braće pokušava da prikrije očinstvo. Sud mora da iskorijeni ta nepoštena ponašanja koja podrivaju priznavanje očinstva, neotuđivo ustavno pravo - objasnio je sudija.

Blizanci, koji danas imaju 31 godinu, ranije su redovno koristili identičan izgled za prikrivanje prevara, stoji u obrazloženju presude.