Novinarka «Faktora» napadnuta je u Amko komercu (P.J. broj 257) u ulici Envera Šehovića 34 u Sarajevu, tvrdi ovaj portal.

- Dok je na papirić zapisivala cijene pojedinih artikala koje po Zakonu o zaštiti potrošača moraju biti javne, vidno postavljene i dostupne svim kupcima, na šta očigledno ima pravo, jedna od radnica joj je prišla, istrgla papir iz ruke i pocijepala ga, te je verbalno napala.

«Nemaš prava da ulaziš u našu radnju i da tu pišeš cijene. Ko ti je dao to pravo?! Daj mi taj papir i izlazi iz radnje!?», drsko se derala radnica dok su okolni kupci začuđeno gledali šta se dešava – navodi spomenuti izvor.

Dodaje se kako ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju u ovoj prodavnici Amko komerca.

- I ranije je novinarka Faktora doživjela neugodnost jer je mobitelom fotografisala jedan artikal. I tada je joj jedna od radnica bez ikakvog prava i valjanog obrazloženja drsko tražila da obriše fotografiju sa mobitela i da izađe iz radnje.

POVEZANO
FOTO Pogledajte koliko košta pola kile "Zlatne džezve" u Minhenu

Kako doznajemo od nekoliko građana kojima je u opisu posla da bilježe cijene određenih proizvoda i upoređuju ih sa drugima, na ovakve neugodne situacije nailaze jako često i u drugim trgovačkim lancima, navodi se u tekstu.

- Iako nema nikakvog zakona koji bi im to omogućio, radnici u trgovačkim centrima i prodavnicama nam ne daju da slikamo cijene proizvoda ili ih popisujemo. Zato to radimo krišom, praveći se da nešto kupujemo, ili zapisujemo u telefon, kako nam ne bi stvarali probleme i kako se s njima ne bismo morali svađati. Obično u velikim tržnim centrima nemamo probleme, dok ih često u manjim bude – citira «Faktor», a u tekstu se zaključuje:

- Očigledno je da trgovački lanci strahuju od konkurencije, pa na sve moguće načine pokušavaju spriječiti građane u namjeri da uporede cijene različitih proizvođača i u različitim prodavnicama i jednostavno kupuju tamo gdje im je jeftinije.

Međutim, Zakon o zaštiti potrošača u BiH navodi da potrošači imaju pravo pristupa uslugama i pravo na informiranost (što uključuje i informiranost o cijenama). Da trgovci apsolutno nemaju nikakva prava braniti kupcima da na bilo koji način i u bilo koje svrhe zabilježe cijene određenih proizvoda.

To tvrdi i federalni tržišni inspektor Elmir Ramić:

- Nemaju nikakvo pravo na to. Cijene nisu tajna, nisu sakrivene, one su javne, možeš ih i fotografisati. Trgovci nemaju prava ikome da brane da popisuju cijene, to je budalaština, cijene moraju biti javne i izložene na svjetlo dana... Prodavnice nisu neke institucije od državnog značaja, pa da bi u njima bilo zabranjeno fotografisanje i snimanje. To je samo njihova nekultura i bezobrazluk. Očigledno pokušavaju na sve načine sakriti cijene od konkurencije, ali to treba i mora biti javno i otvoreno - dodao je Ramić.

Pojasnio je da ako dođe do takvih neugodnih i nerimjerenih situacija, potrošači mogu pozvati policiju i obratiti se inspekciji.

POVEZANO
Supermarket blagajna kasaAKO SU VAM NAPLATILI KESU S LOGOM DOK STE KUPOVALI U SUPERMARKETU... Znate li koje je Vaše pravo?