Na ruskim društvenim mrežama korisnici su podijelili snimke na kojima se vide na desetine mrtvih ptica kako padaju sa neba i leže na ulicama grada Balakova u kojem se nalazi nuklearna centrala.

Prve snimke ovog zasad neobjašnjenog fenomena pojavile su se na ruskoj društvenoj mreži V kontakte, na stranici "Tipično Balakovo", posvećenoj gradu koji se nalazi na oko 1.000 kilometara južno od Moskve i u čijoj blizini je velika nuklearna centrala, javlja RT.

U komentarima ispod snimaka, mještani su naveli veliki broj teorija šta je moglo da prouzrokuje masovnu smrt ptica.

Dok su neki ukazivali na prirodne fenomene, kao što su jaki vjetrovi ili sudar dva jata, drugi su optuživali vatromete, zagađenje, pa čak i 5G mrežu, iako je u Rusiji još nema...

POVEZANO
Čeljabinsk-40 1DESILA SE GORA KATASTROFA OD ČERNOBILA, JOŠ SE ŠIRI RADIJACIJA: A malo ljudi ovo zna!?

U komentaru koji je dobio možda i najviše lajkova podsjeća se da hit TV seriju HBO mreže "Černobilj", čija je tema nuklearni incident iz 1980-ih godina, počinje tako što sve ptice – pomru.

Veterinarski odsjek Saratova potvrdio je da istražuje šta je uzrok ovog incidenta, dok se pojavljuju i teorije kako je možda u pitanju ptičji grip.

Neki korisnici društvenih mreža, međutim, ne vjeruju stručnjacima iz Saratova i pozivaju da u Balakovo dođu eksperti iz Moskve kako bi utvrdili o čemu se radi.

POVEZANO
Černobil drone tourSNIMAK OSTAVLJA BEZ RIJEČI: Godinama čekao dozvolu da snimi Černobilj iz drona, konačno je uspio!