Iz Uprave za Indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) danas je predstavnik za javnost ove državne institucije Ratko Kovačević medijima poslao dopis sa zvaničnim stavom UIO BiH, odnosno u pitanju je informacija vezana za suspenzije i disciplinske postupke zbog nedoličnog i neprimjerenog ponašanja i objave spornih fotografija u javnosti. U tom dopisu - u kojem se (ne)očekivano otkriva da je mnogo više umiješanih nego što se u prvi mah mislilo, stoji:

Povezani sadržaji:

POVEZANO
Seks skandal UIO BiH FOTONAPOKON OBJAVLJENO ČIJA JE SEKRETARICA MASIRANA U DRŽAVNOJ INSTITUCIJI i čime se bavi njen kolega

POVEZANO
Seks skandal UIO BiH FOTONEZAPAMĆEN SE*SUALNI SKANDAL U DRŽAVNOJ INSTITUCIJI BiH: U kancelariji snimljena uposlenica i...

- Tri službenika Uprave za indirektno oporezivanje biće suspendovana sa radnog mjesta, zbog neprimjerenog i nedoličnog ponašanja na radnom mjestu i nanošenja štete ugledu UIO, a povodom objavljenih fotografija neprimjerenog sadržaja. Suspenzija sa radnog mjeseta se izriče zbog teže povrede radne dužnosti i trajaće do okončanja disciplinskog postupka. Osim tri prethodno pomenuta službenika, disciplinski postupci biće pokrenuti i protiv ostalih zaposlenih koji su imali saznanja o neprimjerenom i nedoličnom ponašnju u Upravi, ali tu informaciju nisu proslijedili nadležnoj organizacionoj jedinici ili direktno Kabinetu direktora. Ove mjere, rezultat su utvrđenog činjeničnog stanja i izjašnjenja danih od strane svih onih koji su učestvovali ili bili upoznati sa spornim događajem, a koje je proveo Odsjek za unutrašnju kontrolu u UIO.

Inače, službenica koja je prošle sedmice uslikana polugola u jednoj od prostorija Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjaluci, a čija je fotografija osvanula prije nekoliko dana u medijima, sekretarica je Saudina Terzića, pomoćnika direktora za poreze u ovoj instituciji.

Uposlenik koji se nalazi na fotografiji i koji je masira, navodno je radnik je u IT sektoru u UIO. Za njega u UIO kažu da se u slobodno vrijeme bavi masiranjem.

Na fotografiji koju su objavili pojedini mediji, vide se gole noge i zadnjica žene koja leži na jednom stolu, a koju jedan od uposlenika masira tokom radnog vremena. Fotografiju je, doznajemo, snimila jedna uposlenica UIO te ju je zatim proslijedila kolegama putem Vibera i društvenih mreža.

Miro Džakula, generalni direktor UIO BiH, izjavio je nakon izbijanja skandala da je ovoj instituciji nanesena velika šteta, ali da namjerava tražiti da sve bude ispitano i utvrđeno ko je, šta i kako radio. Negirao je da je fotografija snimljena u jednom od njegovih kabineta.

Mediji su nezvanično objavili da su na fotografijama uposlenici UIO D.Dž. i A.Đ. te da su, osim njih, u prostoriji navodno bile i druge osobe koje su ih i snimale.

KODEKS PONAŠANJA. Uprava za indirektno oporezivanje BiH jedna je od rijetkih institucija, bilo na entitetskom ili na državnom nivou, koja ističe važnost poštovanja kodeksa ponašanja svojih zaposlenika, te na svojoj Internet stranici imaju i posebnu rubriku o ovoj tematici. Ističe se da su još 2006. godine propisali kodeks ponašanja na bazi nekoliko međunarodnih preporuka i deklaracija.

- Kao osnovna načela ponašanja službenika UIO promovišu se poštenje, profesionalnost, dostojanstvo, nepristratsnost i pažnja. Visoki etički i profesionalni standardi, dobri uslovi rada, motivacija i obučenost osnovni su preduslovi efikasnom ubiranju prihoda. Svi ovi elementi čine cjelinu na kojoj se gradi dignitet institucije - podvukli su u UIO BiH.