Nešto više od 3,3 miliona birača na izborima u BiH izabralo je novi sastav tročlanog Predsjedništva BiH, predstavnike u Parlamentarnoj skupštini BiH i parlamentima Federacije BiH i Republike Srpske. Birani se i novi predsjednik i dva podpredsjednika Republike Srpske te zastupnici u skupštinama deset kantona u Federaciji BiH. Za 518 pozicija na različitim nivoima vlasti takmičilo se blizu 7.500 kandidata iz 58 političkih stranaka i 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata. Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH naveo je na prvoj pres-konferenciji da je izlaznost na ovim izborima u BiH bila 53,56%.

Nedugo nakon zatvaranja birališta u 19 sati počeli su stizati i prvi rezultati...

Nešto prije ponoći pobjede u trci za članove Predsjedništva BiH proglasili su Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

22:48

Dok svi čekaju obraćanje Centralne izborne komisije (CIK BiH) i preliminarne podatke o rezultatima izbora za članove Predsjedništva BiH i ostale nivoe vlasti, političke stranke ažurno iznose rezultate do sada prebrojanih glasova. Najažurnije podatke medijima iznosi štab SDA, a prema njihovim podacima, kada je riječ o izbornoj jedinici FBiH za člana Predsjedništva vode Šefik Džaferović (SDA) sa 39,8 posto glasova na osnovu 636 hiljada prebrojanih glasova, te Željko Komšić (DF) za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda sa 71,6 posto glasova, uz napomenu da ne postoje potpuni podaci iz određenih općina.

U utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, prema stranačkim podacima SDA, na drugom mjestu s 33,7 posto osvojenih glasova je Denis Bećirović (SDP), dok je trećeplasirani Fahrudin Radončić (SBB).

Dragan Čović je, prema podacima HDZ-a, osvojio 70 posto glasova hrvatskih birača, ali na osnovu podataka koje posjeduje SDA (bez rezultata za Zapadnohercegovački kanton), Čović je nakon 636 hiljada prebrojanih glasova osvojio tek 19,8 posto.

Kada je riječ o borbi za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, prema podacima SNSD-a, Milorad Dodik vodi ispred Mladena Ivanića nakon 72,6 posto prebrojanih glasova. Dodik je, prema podacima SNSD-a, osvojio 56 posto, a Ivanić 44 posto glasova.

Kada je riječ o borbi za predsjednika Republike Srpske, Željka Cvijanović dobila je 55 posto glasova, a obrađeno je 17,6 posto biračkih mjesta u RS.

22:05

Milan Miličević, šef izbornog štaba SDS-a, je izjavio da je obrađeno oko 60 odsto biračkih tijela, te da Mladen Ivanić ima oko 50 odsto glasova, a Milorad Dodik na oko 48 odsto. "Očekujemo pune rezultate, ali su trendovi optimistični", naveo je i dodao kako na oko 20 odsto obrađenih glasova za predsjednika RS Vukota Govedarica ima oko 53 %, dok Željka Cvijanović ima 45 i 2% ostali.

Radovan Kovačević, portparol SNSD, tvrdi da će Milorad Dodik uskoro proglasiti pobjedu. Kako je izjavio,o obrađeno je 56 odsto, a Dodik ima 256.000, a Ivanić ima  200.000 glasova.

Kovačević je dodao da je za predsjednika RS obrađeno oko 17 odsto glasova i da Željka Cvijanović ima 55 odsto osvojenih glasova.

21:40

Na osnovu 300.216 do sada prebrojanih glasova za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda kandidat SDA Šefik Džaferović je u vodstvu sa 123.656 osvojenih glasova, odnosno 41,2 posto od ukupnog broja prebrojanih glasova.

Na drugom mjestu je kandidat SDP BiH Denis Bećirović, koji je do sada sakupio 99.707 glasova, odnosno 33,2 posto osvojenih glasova, dok je Fahrudin Radončić dobio 36.369 glasova, odnosno 12,1 posto od ukupnog broja do sada prebrojanih glasova.

Za Mirsada Hadžikadića je glasalo 23.996 birača, za Senada Šepića 13.342, a za Amera Jerlagića 3.146 birača.

U utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda vodi Željko Komšić sa 106.264 osvojenih glasova, dok je Dragan Čović prikupio 33.066 glasova. Diana Zelenika je prikupila 5.209 glasova, a Boriša Falatar 5.898 glasova.

Džaferović-Komšić-Dodik

21:36

U SDP BiH, međutim, tvrde da je Bećirović u vodstvu - i to ubjedljivo u Tuzlanskom kantonu i USK.

21:32

Lider PDP Branislav Borenović izjavio je večeras da, na osnovu obrađenih 20 odsto biračkih mjesta, na 53 biračka mjesta kandidat Saveza za pobjedu Mladen Ivanić vodi u odnosu na kandidata Koalicije SNSD-DNS–SP Milorada Dodika. On je na konferenciji za novinare u Banjaluci naveo da je Ivanić vodi sa 54,6 odsto glasova u odnosu na Dodika koji ima 44,1 odsto.

Borenović tvrdi da "Ivanić ubjedljivo vodi u Banjaluci, dok Dodik vodi u dijelu seoskih sredina".

"Veoma je značajno da je izlaznost u Republici Srpskoj značajno veća u odnosu na prije četiri godine, posebno u Banjaluci gdje je glasalo 60,42 odsto građana. Banjaluka je donijela veliku odluku da podrži Ivanića, a ne sumnjamo i kandidata za predsjednika Saveza za pobjedu Vukotu Govedaricu i sve naše stranke", poručio je Borenović.

On je naveo da su na nivou Republike Srpske prebrojali 75.628 glasova, od čega je Ivanić dobio 51,6 odsto, a Dodik 45,8 odsto, dok su 2,3 odsto nevažeći glasovi.

"Ivanić vodi nekih pet odsto razlike u odnosu na Dodika. Mislim da će ta razlika biti veća, pogotovo kako glasovi budu dolazili iz gradskih sredina. Ivanić vodi u Banjaluci, Novom Gradu, Modriči, Bijeljini, Doboju", precizirao je Borenović.

Drugačije informacije iz SNSD-a: "Na osnovu više od 39 odsto obrađenih glasačkih mjesta u Republici Srpskoj, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio je oko 57 odsto glasova birača", izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

On je dodao da je Dodikov protivkandidat Mladen Ivanić dobio oko 43 odsto glasova.

"To znači da Milorad Dodik do sada ima više od 120.000 glasova, a Mladen Ivanić 90.000", istakao je Kovačević, dodavši da SNSD večeras organizuju češće konferencije za novinare kako bi spriječili da druge političke partije ne bi obmanjivale javnost.

On je dodao da je na osnovu pet odsto obrađenih biračkih mjesta kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Željka Cvijanović dobila povjerenje 56 odsto birača.

21:31

Prema rezultatima kojima do sada raspolažemo, vrlo smo zadovoljni, izjavio je večeras u sjedištu HDZ BiH Bariša Čolak, član Predsjedništva ove stranke.

Istaknuo je da su u HDZ BiH posve sigurni da će ogromnu podršku, prema dosadašnjim rezultatima, Čović imati među hrvatskim biračkim tijelom.

- Naravno da u ovom trenutku ne raspolažemo podacima kako se bošnjačko tijelo opredijelilo, ali smo sigurni da će ovog puta većinsko bošnjačko biračko tijelo glasati za kandidate za Predsjedništvo BiH iz reda bošnjačkog naroda. To je ono što priželjkujemo, čemu se nadamo i, po nekim pokazateljima koje imamo, zaista i mislimo da će to tako biti - naveo je Čolak.

21:30

KOALICIJA "POD LUPOM": Do 20:00 h ukupno 383 prijave o kritičnim situacijama

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja provodi građansko, nestranačko posmatranje Općih izbora 2018 u BiH, obavještava javnost o toku izbornog dana do 20:00 h.

Do 20:00 sati, Koalicija ''Pod lupom'' zaprimila je ukupno 383 prijave o kritičnim situacijama, od čega se 75 zabilježenih slučajeva odnosi na probleme u procesu glasanja. Zabrinjava pojava tzv. bugarskog voza koji je primjećen na 14 biračkih mjesta. Građani i građanke BiH su prijavili ukupno 189 nepravilnosti koje se uglavnom odnose na kršenje izborne šutnje, te pritiske i podmićivanje birača/ica.

Svim posmatračima/cama omogućeno je da prate proces glasanja. Na 15% biračkih mjesta uložene su primjedbe i prigovori od strane posmatrača/ica Koalicije i drugih posmatrača/ica političkih subjekata. Također, naloženo je ulaganje 80 primjedbi Koalicije ‘’Pod lupom’’ u Zapisnike o radu biračkih odbora.

Na ostalim biračkim mjestima, glasanje i zatvaranje biračkih mjesta proteklo je u skladu sa izbornim zakonom i pravilima. Na oko 25% biračkih mjesta zabilježeno je od 1 do 5 slučajeva da je jedna osoba više puta pomagala biračima/cama koji su pristupili glasanju a na 4% biračkih mjesta zabilježeno je od 1 do 5 slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata.

Praksa široko rasprostranjenog porodičnog glasanja nastavila se i na ovim izborima. Od 1 do 5 ovakvih slučajeva zabilježeno je na 52% biračkih mjesta a na dodatnih 4% zabilježeni su frekventniji slučajevi, od 6 do 25 puta. Na 1% biračkih mjesta takvih slučajeva je bilo više od 25.

U izolovanim slučajevima zabilježeno je da birači dolaze na biračka mjesta sa već označenim glasačkim listićima te da se jednoj osobi izdaje više glasačkih listića za isti izborni nivo.

Poređenjem vrsta nepravilnosti po biračkim mjestima uočeno je da se obično samo jedna vrsta nepravilnosti pojavljuje na jednom biračkom mjestu.

79% biračkih mjesta zatvoreno je u 19:00, 15% do 19:15, a preostalih 6% do 20:00 sati. Na 76% biračkih mjesta nije bilo glasača ispred biračkih mjesta pri zatvaranju. Na 22 % biračkih mjesta građanima/kama koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 h je omogućeno glasanje a u 2% nije omogućeno glasanje. Na većini biračkih mjesta, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora.

Posmatrači/ce Koalicije još uvijek nadgledaju brojanje glasova na biračkim mjestima dok 143 posmatrača/ica istovremeno prate rad lokalnih izbornih komisija.

Informacije o procesu prebrojavanja glasačkih listića i utvrđivanju rezultata izbora za članove Predsjedništva BiH biće predstavljene javnosti na večerašnjoj konferenciji za novinare u 23:00 sati u PSBiH - navodi se.

21:11

Sat vremena nakon zatvaranja biračkih mjesta iz Stranke demokratske akcije (SDA) je poručeno da su nakon više od 30.000 prebrojanih glasova u vodstvu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Naime, kako je javila reporterka N1 koja se nalazi u Izbornom štabu SDA, na grafikonu koji prikazuje rezultate se može vidjeti da je u ubjedljivom vodstvu Šefik Džaferović, a iza njega se nalazi Željko Komšić.

Prema najnovijim informacijama prebrojano je oko 135.378 glasackih listića.

Prema trenutnom stanju 40.504 glasa ima Šefik Džaferović, dok Denis Bećirović ima 30.217.

Kad je riječ o hrvatskom članu Predsjedništva Željko Komšić ima 30.105 hiljada glasova, dok Dragan Čović ima 11.481 glas.

SDA izborne rezultate prati i preko vlastite izborne aplikacije uz pomoć svog izbornog tima.

Džaferović-Komšić-Dodik

20:59

Na 39 odsto obrađenih biračkih mjesta Milorad Dodik je osvojio 57 odsto glasova ili oko 120.000 glasova, navode iz SNSD-a-

Suprotno informacijama iz SNSD, gdje tvrde da njihov kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik vodi nakon obrađenih stranačkih rezultata, iz PDP tvrde suprotno i navode da njihov kandidat Mladen ivanić vodi za pet posto ispred Dodika.

Kako navode, Ivanić ubjedljivo vodi u Banjaluci. navode da su prebrojali 75.000 glasova u Banjaluci i da Ivanić vodi sa 51 posto u gradskim sredinama.

20:23

Ohrabruju nas prvi podaci, prema kojim je pozicija kandidata HDZ BiH na svim razinama i više nego dobra. Prema tim podacima, koji još nisu kompletirani i objedinjeni, naš kandidat za člana Predsjedništva BiH, Dragan Čović, uvjerljivo vodi.

To je za "Nezavisne novine" izjavio Nevenko Herceg, voditelj Odjela za promidžbu izbornog stožera HDZ BiH.

Po njegovim tvrdnjama, Čović u nekim sredinama vodi i iznad 70-80%,  s tim što prosjek, unutar hrvatskog biračkog tijala, iznosi 75 odsto u korist njihovog kandidata.

Dodao je da je HDZ BiH zadovoljna i izlaskom odnosno odazivom birača.

- Gledajući cijelu kampanju, situaciju u društvu i medijsko okruženje koje je stvoreno, a i negativnu kampanju koje su mnoge stranke vodile, u odnosu na nas, koji smo vodili proaktivnu, programsku, vjerodostojnu kampanju usmjerenu na čovjeka, ali i računajući da je danas bilo loše vrijeme koje je za koji postotak smanjilo izlazak birača, možemo biti zadovoljni izbornim danom, te odazivom birača, izjavio je Herceg.

19:10

U 19 sati zatvorena su birališta širom Bosne i Hercegovine. Prema posljednjim podacima iz CIK-a, na izbore je do 15 sati izašlo 37,21 posto registrovanih birača.

16:00

Povodom održavanja Općih izbora 2018. Godine, na području BiH zabranjen je prevoz eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti. Dodatno na području RS zabrana je na snazi i za teretna vozila preko 3,5 tone ukupne mase.

Džaferović-Komšić-Dodik

12:24

Do 11 sati glasalo je 11,41 posto birača, navela je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine.

- Najveća izlaznost je u Kalinoviku - 31%, izjavio je predsjednik CIK-a Branko Petrić.

U poređenju s prošlim Općim izborima u BiH izlaznost je nešto manja. 2014. godine do 11 sati glasalo je 14,22 posto, odnosno 458.958 osoba.

11:21

Koalicija pod lupom zaprimila je 99 prijava na današnji izborni proces, a u četiri slučaja izražena je sumnja na tzv. bugarski voz odnosno da je jedna osoba došla na biračko mjesto sa popunjenim listićima, a iznio prazne.

U Loparama su otkrivene osobe koje su sa falsifikovanim akreditacija političkih subjekata prijetile posmatračima Koalicije Pod lupom. Obaviješteni su i CIK i OIK i PU Lopare.

Džaferović-Komšić-Dodik

U Doboju je zamijenjeni članovi Boračkog odbora jer su bili prijavljeni već popunjeni glasački listići.

Dario Jovanović iz Koalicije Pod lupom je izjavio da su prijavljena i kršenja izborne šutnje od strane političkih kandidata koji šalju poruke na kanale komunikacije kao što su viber i facebook i agituju na birače da glasaju za njih.

Ukupno je 3.300 posmatrača Pod lupom pristupilo biračkim mjestima i posmatra izborni proces, dok se očekuje da ih ukupno bude oko 3.600 kada se riješe nesporazumi u komunikaciji s biračkim odborima. 

Vehid Šehić zamolio je građane da izađu na izbore u što većem broju.

- Mi imamo odgovornost i obavezu da glasamo po svojoj slobodnoj volji i ubjeđenjima. Zamolio bih građane da ne primaju novac jer njihov glas vrijedi puno više. U Tuzli je, prema informacijama koje imamo, zabilježeno davanje novca glasačima. Obaviješteni smo od dva izvora da na jednom mjestu (ne na biračkom) dolaze birači sa glasačkim listićima, ali će i mediji otići dole. Bitno je to snimiti, a onda će se znati i koja je to politička stranka - izjavio je Šehić. 

Jovanović je izjavio da je jedini način da građani budu sigurni da niko nije zloupotrijebio njihov listić da izađu na izbore.