Naučnici upozoravaju da čuvanje i pripremanje hrane u aluminijskoj foliji može narušiti zdravlje!?

Bilo da ste stručnjak u kuhiniji ili samo ponekad nešto pripremite, vjerovtano ste već koristili aluminijsku foliju. Može se upotrijebiti za čuvanje namirnica, kao i gotovih jela, u frižideru, ali i za pripremanje hrane (pečenje, na primjer).

Međutim, naučnici iz Egipta tvrde da pečenje u foliji može štetiti zdravlju. Također, čuvanje hrane zamotane u foliji može narušiti zdravlje.

Ghada Bassioni, voditeljica odjela za hemiju na Ain Shams univerzitetu  je otkrila zašto je folija štetna. Objasnila je da lonci i tavi obloženi aluminijem imaju sloj koji sprječava da aluminijum nađe put do naše hrane.

- Nema problema dok pripremate hranu u aluminijskom posuđu, ali pečenje u aluminijskoj foliji je problematično. Ovo se posebno odnosi na kiselu i začinjenu hranu koja se priprema na visokim temperaturama.

- Moje istraživanje je pokazalo da pečenjem u foliji, količina aluminija koji dospije u hranu je iznad granica koje je postavila Svjetska zdravstvena organizacija.

Naučnici trenutno istražuju vezu između Alzheimerove bolesti i visokog nivoa aluminija koja je pronađena u moždanom tkivu oboljelih. Druge studije su pokazale da povećan unos aluminija može smanjiti rast moždanih ćelija ili uzrokovati bolesti kostiju.

(Doznajemo.com/Prevod i adaptacija: D.Z.)