Island je jedna od zemalja sa najnižom stopom kriminala na svijetu, pa zato i ne čudi da je smrt 20-godišnje Birne Brjansdottir šokirala cijelu zemlju.

Ova radnica u jednom shopping centru nestala je prije deset dana, 14. januara, nakon što je snimljena u večernjim satima na ulici u centru glavnog grada Reykjavika. Policiju je alarmirala njena majka nakon što se Birne nije vratila iz noćnog izlaska. Pokrenuta je najveća potraga u ovoj zemlji ikad, u kojoj je učestvovalo 775 spasilaca.

Na kraju, a tijelo djevojke pronađeno je u subotu na plaži oko 22 milje jugoistočno od grada. Policija je potvrdila da se slučaj tretira kao ubistvo.

Privedena su dva mornara sa Greenlanda, 25-godišnjak i 30-godišnjak, navodno u vezi sa ovim slučajem. Međutim, oni još nisu formalno optuženi, pa ovaj slučaj nestanka i ubistva i dalje ostaje misterija.

Istražitelje zbunjuje cijeli niz detalja. Na primjer, zašto su njene cipele pronađene u luci udaljenoj oko 25 milja od plaže gdje je tijelo nađeno? Zašto je bilo snijega na njenim nogama, na dan kada snijeg nije padao? Otkud tragovi krvi na sjedištu crvene Kie sedan, pored koje je zadnji put viđena i snimljena nadzornom kamerom? Da li je sek*ualno zlostavljana prije smrti?

POVEZANO
Add To Homescreen 1SVIĐAJU VAM SE TEKSTOVI NA NAŠOJ STRANICI? Dodajte nas na ekran svog telefona! :)

U posljednjem statusu na Facebooku, 12. januara, dva dana prije nestanka, izrazila je tugu zbog toga što je niko nije poljubio na “Kiss a Ginger Day”, lokalni dan posvećen crvenokosim ljudima.

(Doznajemo.com/A.N.)