Udruženje Bosnia Storm Chasers, prva bh. zajednica tzv. "lovaca na oluje", za naredni period prognozira hladno vrijeme i poručuje da ćemo se na toplije vrijeme još načekati.

Za Internet stranicu Radio Sarajeva o svojim istraživanjima o dugoročnoj vremenskoj prognozi dao je izjavu Enes Džafić iz Modriče, meteorolog amater i član Bosnia Storm Chasersa:

- Do kraja mjeseca nas očekuje promjenljivo oblačno vrijeme i neprimjereno hladno za ova doba godine. Za sada smo mi najhladniji dio Europe i ovo je totalni preokret. Temperature u Skandinaviji i Rusiji se mjere između 28 i 34°C, a narednih dana će preći iznad 35. Posebno na sjeveroistoku Europe - navodi Džafić, koji za juli najavljuje da će doći do povlačenja hladnog vazduha prema istoku, dok će se sa zapada i jugozapada postepeno primicati topao zrak sa sjevera Afrike i donijeti primjerene temperature za ovo doba godine između 28 i 35°C.

Ipak "Afrika" se ne bi trebala dugo zadržati nad našim prostorima jer se očekuje kako će oko 7. jula doći do spuštanja novog hladnog zraka sa sjevera uz front koji donosi nove padavine. Džafić najavljuje i da će mjestimično biti i obilnijeih padavina sa gradom/ledom, a do ovih zaključaka je došao preko modela GFS koji redovno prati za prognoze.

- Kako trenutno stoje stvari u drugoj dekadi jula mjeseca očekujemo još snažniji hladni front koji bi mogao ozbiljnije da ohladi balkansko tlo što bi prikladnije bilo za novembar, a ne za juli. Postoji ta mogućnost zbog jakog bloka nad Skandinavijom i zapadu Evrope koja već danima vlada tamo, tvrdi Džafić.

Napominje i ovo:

- Ako bi se to ostvarilo, kao što većina nas zvaničnih, državnih i amaterskih meteorologa pretpostavljamo, velika je mogućnost da bi na najvišim vrhovima Bjelašnice mogla zalepršati koja pahulja snijega.

Član Bosnia Storm Chasersa za kraj zaključuje da je dugoročno ljetno vrijeme `na čekanju`.

TEORIJA ZAVJERE: Rusi zbog SP tajnim oružjem rastjerali oblake, zbog toga je kod nas usred ljeta hladno?!

Zaista neuobičajeno hladno vrijeme zahvatilo je naše krajeve, ovih dana, iako je sredina ljeta!

Dosta je kiše bilo, tek se nešto zatopljenja očekuje u idućih nekoliko dana, a nedavno je u gorskim područjima Slovenije čak pao i snijeg!?

POVEZANO
Snijeg Slovenija 24/06/18SNIJEG PREKRIO VIŠE DIJELOVE SLOVENIJE: Zabijelilo se kao da je zima! (VIDEO)

Pojavile su se i neke teorije zavjere o ovom (ne)svakidašnjem fenomenu.

Naime, na Internetu se može pročitati da su navodno Rusi, koji organizuju Svjetsko prvenstvo u fudbalu - i koji su za taj događaj potrošili više novca od bilo koga dosad (jer žele pokazati snagu svoje države svijetu, za što imaju puno odobrenje predsjednika Vladimira Putina) - iskoristili svoje tajno oružje "da otjeraju oblake prema Balkanu"!?

Navodno, riječ je o supertajnoj ruskoj verziji američkog HAARP-a (skraćenica za engl. High Frequency Active Auroral Research Program), programa za kontrolu vremenskih prilika.

U pitanju je, navodi izvor koji je želio ostati anoniman - tehnologija razvijena u ruskim naučnim centrima, a koja je neka vrsta "prskanja oblaka".

Teško je reći ima li u tome i `zrna istine`, ozbiljna naučna zajednica ne vjeruje da je to moguće (meteorologija je izuzetno kompleksna, posebno za manipulaciju), ali je svakako zanimljivo dok je kod nas kiša (drugdje velike vrućine, spomenimo i to) u Rusiji se barem zasad utakmice igraju po idealnim vremenskim prilikama.

POVEZANO
NEOČEKIVANO meteo prognoza prstMETEOROLOG KOJI JE «SVE POGODIO» OBJAŠNJAVA: Ovo što se sada dešava kod nas s vremenom je...

(Doznajemo.com)