Dvadesetčetverogodišnji Irhad Bašalija i njegov jedanaestogodišnji polubrat Nihad Mujakić u teškom stanju prevezeni su u bolnicu zbog trovanja u kući u vogošćanskom naselju Ugorsko kod Sarajeva i doktori se bore za njihov život, tako je glasila vijest banjalučkih "Nezavisnih novina" od 12.10.2009. godine.

A danas je taj 21-godišnji mladić pojačanje splitskog Hajduka na poziciji stopera, te se već pridružio pripremama bilih u Turskoj. Belgijanci su se već oprostili s njim. Naime, Mujakić u Hajduk dolazi na posudbu iz Kortrijka.

Mujakić je prije godinu dana iz FK Sarajevo u transferu teškom 1,1 mil. eura preselio u Belgiju, piše Slobodna Dalmacija.

No, vratimo se nesreći iz koje je mladi Nihad jedva izvukao živu glavu.

O uzrocima trovanja se samo nagađalo. Prvo se mislilo da je plin izazvao trovanje, ali je kasnije ukazano na mogućnost da je izvor trovanja i permant, tj. antifriz koji se nalazio u radijatorima. Polubraću je u besvjesnom stanju u porodičnoj kući u Ugorskom pronašla njihova majka Suada Bašalija oko pet sati ujutro.

- Ne znam ni sam kako je žena ustala da provjeri kako su djeca. Navodno je osjetila neki miris. Čuo sam njen krik i uletio sam u sobu. Mislio sam da su mrtvi. Obojica su se bili i uneredili i ispovraćali. Mlađem, koji je bio sav mlitav i nije davao nikakve znake života, dao sam vještačkodisanje dok nije došla Hitna pomoć, ispričao je Islam Mujakić, suprug Suade Bašalije.

Mladići su prebačeni u Centar hitne medicine, a kasnije na Odjeljenje intenzivne njege.

- Doktori se bore da detoksiciraju pacijente. Starijem je stanje malo bolje. Njega smo stavili u indukovanu komu  dok se tijelo ne oporavi. Mali je loše. Roditelji i medicinske sestre su kazali da povremeno otvara oči, ali nije komunikativan. Izgleda da je teže prošao i više je otrovan jer je spavao na višem mjestu od starijeg brata, izjavila je tada Biljana Jandrić, predstavnica za javnost Kliničkog centra.

U bolnici, ali ni u policiji tada nisu znali razlog trovanja.

Prve informacije ukazivale su da su se braća otrovala plinom. Na licu mjesta novinari su tada zatekli radnike "Sarajevogasa", koji su provjeravali instalacije. Islam Mujakić smatra da je za trovanje moguće kriv i permant koji je nedavno ulio u radijatore, jer su se i prošle zime ledili.

- Stavio sam permant (antifriz) i bio je jedan dio na kojem je curilo. Postavili smo lavor da se ne prosipa. Zvao sam i majstora, ali on je trebao tek naknadno doći. Kažu mi da bi mogao taj permant biti otrovan, ali to nismo znali. Navečer se ništa nije osjetilo, izjavio je Mujakić koji smatra da je stariji sin otporniji i da je vjerojatno nešto bolje prošao jer je kraće boravio u prostoriji.

- Ma, on je sportista, trenira. Za malog se više brinem. Mali je spavao na gornjem spratu kreveta. Njegovo tijelo je manje otporno, a i legao je ranije. Poslali smo ga oko 11 na spavanje ne sluteći ništa.

I drugi mediji navode da su starijem mladiću davali veće šanse da preživi, dok je Nihad "lelujao" na granici života i smrti.