Nezapamćen sukob sa se*sualnim konotacijama, odnosno prilično otvorenim aluzijama na se*sualno uznemiravanje studentica, u bosanskohercegovačkoj akademskoj zajednici!

Naime, Mirzana Pašić Kodrić (39), poznata bosanskohercegovačka književnica i stručnjakinja za književnost, u izuzetno je oštrom tonu pisala o Enveru Kazazu (56), također poznatom bosanskohercegovačkom uredniku, kritičaru i književnom teoretičaru, koji je redovni je profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Vjerovatno je neposredan povod Kazazova tvrdnja, koju je ovih dana objavio niz medija, da mu je izvršni urednik lista "Stav" Mahir Sokolija prijetio da će ga zubima zaklati!? Sam Sokolija, za kojeg Kazaz tvrdi da je "SDA Bakirov kadar", a koji je prijatelj Pašić-Kodrićeve i kolega njenog supruga prof. Sanjina Kodrića, tvrdi sa svoje strane da je Kazazu samo čestitao 8. mart, što doduše jeste cinično i ironično - ali Sokolija navodi da mu nije jasno kako je to Kazaz shvatio kao prijetnju klanjem!?

U svakom slučaju, gospođa Pašić-Kodrić na svom je Facebook profilu napisala vrlo oštar tekst o Kazazu za koji (tekst) tvrdi da iza istog u potpunosti stoji, i da je navode koje je iznijela spremna, ukoliko bude potrebno, braniti i pred Sudom. Pročitajte šta je u pitanju...

Da li je i ovo politika?! Jesam li i ja, Envere Kazazu, "SDA Bakirov kadar"?!

Ma vrijeme je da i ja nešto kažem, jer i ja sam žrtva napada Envera Kazaza! Na 4. godini dodiplomskog studija Enver Kazaz me pred svim studentima zvao "sex bomba", redovno pušio cigarete na predavanjima i dolazio uvijek s pepelnicom, psovao, izlazio, opijao se i "zabavljao" se s lično mojim vršnjakinjama sa studija i tu praksu nastavio, kako čujem, i danas - u svakoj generaciji po jedna "cura".

Vozio ih svojim autom kućama nakon predavanja, "da ne idu tramvajem", svog profesora kojem je tada bio viši asistent Enesa Durakovića javno pred nama imitirao zbog njegove pogrbljenosti usljed Behterove bolesti i ismijavao se na njegov račun redovno govoreći kako "on pojma nema". Moju pokojnu mentoricu Gordanu Muzaferiju javno klevetao pred svim studentima da mi se stomak okretao, a meni rekao da sam glupača što kod nje radim diplomski rad o Miroslavu Krleži.

Nenada Veličkovića, koji mi je također predavao i kasnije mi promovirao radiodramu u Galeriji "Novi hram", nazivao ČETNIKOM, pa mu kasnije postao "glavni saveznik". Redovno nas zvao na kafe nakon predavanja, u kafane, na koncerte, pozivao da s njim dernečimo... Stalno pričao o politici i promijenio sve političke "znane i neznane" opcije, od skroz desno do skroz lijevo, sve to samo dok je meni predavao. Pričao o politici više nego o bukvalno bilo čemu drugom i o tome me iz književnosti najviše "naučio", a mnoge pisce iz plana i programa zvao karikaturama, idiotima, impotentnim kretenima...

Kasnije, kada je čuo da radim na Filozofskom fakultetu u Zenici, naređivao, isto po kafanama i bifeima, mojim profesorima kojima sam bila asistent "da me gaze i zgaze" zbog mog supruga. Nabavio LIČNO moju knjigu poezije i ismijavao je pred svojim studentima, a sve, ponavljam, zbog mog supruga, s kojim ima već svima poznat epski sukob. Eto, stojim iza svakog ovog slova i na sudu ako treba!

Mirzana Pašić Kodrić - Enver Kazaz

(Doznajemo.com)