Ovih se dana u Hrvatskoj dogodilo nešto prilično neuobičajeno. U mjestu Bapska u najistočnijem kutku Hrvatske nastala je rupa u zemlji – od udara munje!

Munja je zapravo visokoenergetska električna eksplozija. Kad se formira glavna iskra, amperi se sruče kroz grmljavinski kanal, a zrak se na trenutak zagrije na oko 25.000°C. Pregrijani zrak se eksplozivno širi i formira se udarni val odnosno cilindar visokog pritiska koji putuje brže od zvuka. Kako se on širi, nakon desetak metara on slabi i tada ga sustiže i zvuk - grmljenje.

POVEZANO
Grom - VukovaracNEVJEROVATNA PRIČA MUŠKARCA (41) IZ HRVATSKE: Grom ga pogodio i izašao iz tijela kroz njegov organ!?

Takav val ima snagu kao nekoliko kilometara dinamita i može oštetiti okolne objekte i ubiti živa bića u blizini, posebno manje životinje. Sama munja zapravo rijetko pravi štetu.

Istraživanja pokazuju da prosječna grmljavina na udaljenosti nekoliko centimetara od samog grmljavinskog kanala izaziva pritisak od jedne do dvije atmosfere, od udarnog vala okolne stvari vibriraju, kuće se tresu, a čovjeku može probušiti bubnjić, slomiti kosti, čak i oštetiti organe kao što su jetra, slezena i pluća.

POVEZANO
Grom Milica JankovićGROM UBIO ŽENU NA LICU MJESTA: Svjedoci tvrde da ona kod sebe u tom trenutku nije imala mobitel

Jasno je, dakle, da munja ima takvu snagu da udar u zemlju može napraviti krater. U literaturi se spominje nekoliko sličnih slučajeva, a najpoznatiji je onaj iz 1856. u Kensingtonu u američkoj državi New Hampshire u kojem se spominje rupa duboka čak 10 metara i tridesetak centimetara široka.

U Teksasu je prošle jeseni grom razbio asfalt na parkiralištu, komadi su se razletjeli u krugu od petnaestak metara.

POVEZANO
Munja-grom-grmljavina (E.Sokolovic)OVI SAVJETI MOGU VAM "SAČUVATI GLAVU" Šta uraditi kada počne da jako GRMI I SIJEVA!?

U vrtiću su nas učili da grom udara u visoke građevine, tornjeve ili nebodere bez gromobrana.

Rupa iz ove priče nastala u oluji koja je u utorak navečer zahvatila istočnu Slavoniju, uzrokovala brojne munje i istresla 5-6 litara kiše po m2. Rupa je promjera desetak centimetara pa na prvi pogled i ne izgleda impresivno. Duboka je međutim oko 5 metara, a spaljeni dio njive velik je kao nogometno igralište.

- Nenadoknadiva šteta, samo jedna u nizu prirodnih katastrofa koje su nas pogodile - piše sib.net.

Munja Slavonija maj 1