34-godišnja žena iz Domžala u Sloveniji, koja je poginula kuhajući u svom stanu na 11. spratu stambene zgrade, nastradala je nakon što je njen muž neispravno priključio električni šporet, odnosno nije ga na odgovarajući način uzemljio – pokazala je višemjesečna istraga slovenske policije, u koju su bili uključeni stručnjaci-vještaci.

Nesreći su pridonijela još 2 faktora - prisustvo vode u trenutku tragedije i obuća koju je tada nosila stradala žena, a koja nije mogla spriječiti strujni udar – koji je pogodio 34-godišnjakinju u trenutku kada je dodirnula staklenu gornju ploču na aparatu.

Sve se dogodilo u devetom mjesecu prošle godine, a tek ovih dana policija je i formalno završila svoj posao, podnijevši prijavu protiv supruga kojem prijeti i zatvorska kazna od najmanje 1 godine. On je nestručno priključio šporet i to je, pokazalo se, bio ključni neposredni uzrok tragedije – koja je još i veća jer je riječ o roditeljima blizanaca koji su tek prohodali.

Na lice mjesta, nakon što je ženu pogodio strujni udar, brzo je došla ekipa Saniteta, no iako je vozilom hitne pomoći 34-godišnjakinja prevezena u bolnicu, tamo je preminula, uprkos svim naporima medicinskog osoblja da sačuvaju njen život. Tijelo tada još žive žene su iz stana u neboderu prenijeli vatrogasci svojim ljestvama da bi transport bio lakši i brži, ali ni to nije pomoglo.

Tragedija se dogodila u istom bloku zgrada gdje su prije skoro tri godine vatrogasci imali jednu od velikih intervencija u Domžalama, kada je potpuno izgorio cijeli 12. sprat jedne zgrade.

(Doznajemo.com)