Najmanje 12 osoba je poginulo i 17 je povrijeđeno u sudaru autobusa i kamiona na zapadu Slovačke, koji se dogodio oko 15 sati blizu mjesta Nitrianske Hrnčiarovce. Autobus kompanije Arriva je bio pun srednjoškolaca koji su većinom i žrtve nesreće. Sudar se dogodio na periferiji grada Nitra, 80 kilometara istočno od Bratislave.

Prema tvrdnjama svjedoka, kamion pun građevinskog materijala se ljuljao na cesti te je onda prešao u suprotni smjer. Vozač autobusa pokušao je izbjeći sudar, ali nije uspio. Kamion je udario u bočnu zadnju stranu autobusa.

Slovačka autobus nesreća 1

Na Facebooku su spasioci naveli da strahuju da će broj žrtava porasti. Naime, tri povrijeđene osobe su u kritičnom stanju, a među njima je i vozač kamiona. Svi povrijeđeni su prebačeni u bolnice, a započelo je i izvlačenje vozila iz jarka.

"Ova tragedija pogodit će djecu i škole, tako da ćemo pripremiti psihološku pomoć u školama od sutra", izjavila je na licu mjesta Martina Lubyova, ministrica obrazovanja.

Iz policije je potvrđeno da su najmanje 4 poginule osobe maloljetne.

Prema prvim informacijama, nesreću je izazvao kamion koji je bio pretovaren. U trenutku nesreće se spuštao nizbrdo te se zaljuljao pod težinom tereta i zabio se u nadolazeći bus. Udario je bus sa zadnje strane što je autobus gurnulo u jarak.

Slovačka autobus nesreća 1

(Doznajemo.com/Index.hr)