Nezapamćena tragedija koja se 20.04. dogodila u Novom Travniku, a u kojoj je padom s balkona s osmog sprata solitera u centru grada život izgubila 12-godišnja Medina Zahirović otvorila je Pandorinu kutiju vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi "Safvet-beg Bašagić” u Novom Travniku.

Djevojčica je ukopana na Novom mezarju, a najveću bol osjećaju roditelji...

Suicid djevojčice Novi Travnik 20/04/20a

Sanela i Almir Zahirović tvrde kako su njihovu kćerku godinama psihički zlostavljale koleginice iz razreda, piše Avaz.

– Želim da se zna zbog čega je moje dijete to napravilo. Uzrok je bilo svakodnevno psihičko zlostavljanje koleginica iz razreda. Znala je otići u školu zdrava, pa zove ispred škole da je dobila temperaturu, da je glava boli i povraća. I zaista, imala bi temperaturu, koja za sat u kući nestane. Ujutro kad se treba dignuti u školu, bolni bolesnik, povraća čitavo jutro. Više je izostajala iz škole nego što je išla. Sve zbog straha – naveli su roditelji, koji su se obraćali učiteljici.

POVEZANO
Novi Travnik smrt djeteta 20/04/20a"BIĆU MRTVA KADA BUDEŠ OVO ČITALA" Potresno oproštajno pismo djevojčice (12) iz Travnika

Mi smo više puta pričali s učiteljicom koja problem nikada nije riješila. Nije ga znala riješiti, nego je sve zataškala, pa o svemu ništa nisu znali niti direktor ni pedagogkazali su.

Trajalo je to, dodaju, pet godina, sve dok se u drugom mjesecu ove godine, kada je već išla u šesti razred nije požalila nastavniku fizičkog vaspitanja.

Suicid djevojčice Novi Travnik 20/04/20a

– U februaru nas je pozvao pedagog i rekla nam da se požalila nastavniku i da se samopovređivala. Mi kao porodica smo odmah reagovali, odveli je psihijatru koja je u nalazu zaključila da su za njeno stanje krivi problemi u školi. Dala joj je terapiju koju je pila dva mjeseca i, nažalost, dogodilo se to što jeste – naveli su roditelji.

Izvan škole, kažu, bila je vesela i vedra djevojčica.

Suicid djevojčice Novi Travnik 20/04/20a

Foto: Roditelji Sanela i Almir Zahirović tvrde kako su njihovu kćerku godinama psihički zlostavljale koleginice iz razreda

– U kući nikad ništa nismo primijetili. Uvijek je bila sretna i zadovoljna, čak i taj dan je planirala šta će ujutro doručkovati, kako će s tatom ići u knjižaru kupiti olovke. Čitav grad ju je znao po njenom ocu koji nikad nije otišao kafu popiti bez nje – rekla je majka Sanela.

Kad se sve dogodilo, kažu Zahirovići, još nekoliko roditelja im se javilo i reklo kako i njihova djeca prolaze isto kroz što je prošla njihova djevojčica.

POVEZANO
Medina Zahirović posmrtnicaNAKON SMRTI CURICE (12) Inspekcija tvrdi: Nije bilo prijavljenog i evidentiranog vršnjačkog nasilja!

Foto: Izvan škole bila je vesela i vedra djevojčica

– Prolaze isto kao naša Medina, možda još i gore. Jedna majka je rekla da će dijete ispisati iz škole. Ne želimo tužiti nikoga, niti nam bilo kakav vid naknade treba, želimo samo upozoriti da o ovom problemu računa moraju povesti roditelji i prosvjeta, da se više ne dogodi nijedan ovakav slučaj –  poručili su.

Nizada Skrobo, direktorica Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić" Novi Travnik, koju je djevojčica pohađala, tvrdi kako ništa nije znala o ovome te je pozvala nadležno tužilaštvo da ispita cijeli slučaj.

– Šta god bih ja kazala, ispalo bi da se nešto pravdam. Treba tužilaštvo odraditi svoj dio posla zbog svih nas. Roditelji se nisu nikad obratili ni meni, ni pedagogu. Imali smo drugih slučajeva vršnjačkog nasilja u školi, ali, znate, djeca se uvijek tuku i mi to rješavamo. Pritužbi na tu učiteljicu nismo imali, čak su roditelji tražili da ostane, odnosno da se primi za stalno jer je bila na ugovoru na određeno vrijeme – izjavila je Skrobo.

Suicid djevojčice Novi Travnik 20/04/20a

Foto: Beživotno tijelo djevojčice pronašli su prolaznici i o svemu obavjestili policiju

Resorni kantonalni ministar obrazovanja Bojan Domić za ujutro je najavio inspekciju.

– Postoji protokol o vršnjačkom nasilju i inspektori će sutra utvrditi je li po njemu postupano – najavio je Domić.

POVEZANO
Quaden Bayles 2Dječak opisuje kako su ga maltretirali u školi. SNIMAK DJEČAKA žrtve vršnjačkog nasilja potresla sve