U Sarajevu je u toku akcija spašavanja i potrage za dvije osobe koje su rano jutros upale u rijeku Miljacku.

U pretragu cijelog riječnog korita uključene su brojne policijske, vatrogasne i ekipe Civilne zaštite.

POVEZANO
Miljacka utapanje 13/12/2017 0DETALJI NOĆAŠNJE TRAGEDIJE: Aldinu Muliću (28) je pozlilo, otišao je do Miljacke, a onda...

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) je potvrđeno da je jedan muškarac jutros oko 2.30 sati upao u nabujalu Miljacku, nakon čega je drugi skočio za njim da ga spasi. Potom im se obojici gubi svaki trag.

Kako se doznaje na terenu, traga se za A.M. (1989), bratom vlasnika kafića "Argellini" u Sarajevu, u čijoj neposrednoj blizini je upao u nabujalu rijeku. On se također bavi ugostiteljstvom i drži jedan od kafića na Ilidži. Za njim je skočio konobar I.F. (1993) i od tada se obojici gubi trag.

Miljacka utapanje 13/12/2017 1

U sarajevskom naselju Dolac Malta na lice mjesta su ubrzo nakon dojave o incidentu došla  vozila Vatrogasne službe i policija.

Miljacka utapanje 13/12/2017 1

U akciju spašavanja uključene su i dvije ekipe Gorske službe spašavanja - stanica Sarajevo, kao i pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak je izjavio da je na teren poslana ekipa od 30-ak ljudi, među kojima su ronioci, timovi za potragu na vodi, dva tima s psima tragačima i dvije posade sa dronovima.

- Fokusirat ćemo se na slapove Miljacke, tzv. rolne gdje bi se tijela mogla zaustaviti, jer od Dolac Malte pa do Halilovića ima 15-ak takvih rolni. U tome nam znatno mogu pomoći dronovi, ali njihovu upotrebu u ovim trenucima onemogućavaju kiša i vjetar - izjavio je jutros Solak, kako ga citira Avaz.ba.

Informacije s terena govore kako je tijela dvojice mladića, od kojih je jedan bio bez gornjeg dijela odjeće, voda do sada mogla odnijeti 20-ak kilometara od mjesta gdje su upali.

Miljacka utapanje 13/12/2017 1

- Tijela nestalih voda je do sada mogla odnijeti čak i do Visokog - smatra Dženadin Veladžić iz GSS Sarajevo.

Vodostaj Miljacke je povećan u proteklim danima zbog naglog topljenja snijega, na nekim mjestima rijaka je duboka blizu 2 metra.

Ekipe spasilaca nastavljaju potragu nizvodno...

Miljacka utapanje 13/12/2017 1

Miljacka utapanje 13/12/2017 1