Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) jedan roditelj bolesnog djeteta po imenu Denis Smajlović na Pedijatriji je pištoljem prijetio doktoru Edi Hasanbegoviću, šefu Klinike, traživši izmještanje za dijete, piše Novinska agencija Patria (NAP).

Prema istom izvoru, Intervenisala je policija Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

dr. Edo Hasanbegović KCUS

Kako je izjavio predstavnik za javnost MUP-a KS Mirza Hadžiabdić, policajci obavljaju provjere prijave koja se odnosi na ugrožavanje sigurnosti. 

- Postupajući po prijavi E.H. policijski službenici su pronašli i identifikovali osobu koja je trenutno na ispitivanju u prostorijama MUP-a KS, izjavio je Hadžiabdić za NAP.

POVEZANO
UKCS 2SARAJEVO: Nakon drame s roditeljem bolesnog djeteta, oglasili se iz KCUS-a

Podsjetimo, prije nešto manje od godinu dana, upravo je u jednom intervjuu dr. Hasanbegović izjavio da se KCUS vrlo često suočava sa, kako je naveo, neopravdanim zahtjevima za izmještanje djece van granica BiH:

- Jedna trećina roditelja ne priznaje dijagnozu u našoj zdravstvenoj ustanovi. Oni na svoj lični zahtjev vode djecu u neke centre u inostranstvu... - izjavio je tada, između ostalog.

dr. Edo Hasanbegović KCUS

Smajlović se javio i iznio svoju verziju priče.

- Pola godine mi liječe dijete vezano za štitnu žlijezdu i sve vrijeme govore da je to posljedica puberteta. Poslije pet mjeseci jedna doktorica kaže da sumnja da je to autoimuni hepatitis i da treba hitno raditi biopsiju jetre. Ja to ne dozvoljavam, uzimam dijete i idemo u Tursku. Gore se javljam na kliniku, rade joj pretrage, gdje ustanovljuju da dijete ima autoimuni hepatitis, tuberkulozu jetre - tvrdi Smajlović.

Nakon nekoliko sedmica, dijete se bolje osjeća i vraćaju se u BiH.

- Vraćamo se u BiH i ovdje se dijete učlanjuje u udruženje, gdje dobiva lijekove za 15 dana. Dolazim ovdje i javljam se na Pedijatriju i kažem da imamo lijekove za 15 dana. Oni su poslali dopis Zavodu zdravstvenog osiguranja, odakle su dobili odgovor da ne mogu nabaviti lijekove. Isti odgovor je bio i iz apoteke KCUS-a. Sljedeći korak je da se potpisuje izmještanje djeteta i tu nailazimo na prepreke od doktora, direktora Klinike Ede Hasanbegovića. On to odgađa. I jučer mu govorimo na konziliju da imamo lijekove još danas, da u srijedu nećemo imati. On kaže da trebaju doći neki doktori da vide može li se to nešto uraditi. A napominjem vam da su ti doktori već bili saglasni da se dijete izmjesti vani. Kažem ja "Doktore, nije problem, ne morate potpisati, ali imat ćete problem" - prepričava ogorčeni roditelj bolesnog djeteta.

Tvrdi da je doktor nakon toga izveo njegovu suprugu vani i rekao joj da će sve biti uredu.

- Rekao je "vidimo se sutra". I mi smo danas došli a ja mu opet kažem "doktore, jeste li svjesni da moje dijete sutra nema lijekove?". Kaže on "ja sam u 13 sati sazvao konzilij da se odluče, i počeo je govoriti da nije do njega" i smijao mi se u facu. I ja onda izvadim pištolj, gasni, prislonim na njega i kažem nemoj da te ubijem sada, razumiješ. Nisam ga udarao, nisam ništa uradio samo sam izašao i to je to. Moje dijete ode, ja sam skupio novac od prijatelja i uzeo kartu i moje dijete ide u Tursku bez saglasnosti. Ovo sam uradio i radi druge djece jer nije normalno - zaključuje na kraju Smajlović, u izjavi koju je objavio "Avaz".

POVEZANO
Medicana Ankara - operacija ilustracija"Iskasapili su me na bolnici u Koševu. LJEKARI U TURSKOJ SU MI ZA 5 DANA NAŠLI DIJAGNOZU I LIJEK"