Najšira publika ga zna kao smotanog Fufeta iz serije «Lud, zbunjen, normalan» i Džakovića iz «Vojne akademije».

Ipak, Branko Janković, pored odličnih glumačkih rola, zbog kojih je postao omiljen kod režisera, ali i publike, u rodnom selu Gunjaci (Srbija) bavi se kozarstvom i ima farmu sa 150 koza rase alpina, od čijeg mlijeka proizvodi sir, kajmak i surutku, a proizvode izvozi na četiri kontinenta.

Fufe LZN

Bukvalno između dvije pozorišne predstave ili snimanja, Janković juri do Gunjaka kod Valjeva da roditeljima pomogne u brizi o kozama, ali i da organizira preradu mlijeka od kojeg prave ne samo sir i kajmak, već i surutku u prahu pod brendom neobičnog imena - «koza nostra», koju prodaju na četiri kontinenta..

- Živo je u ovom periodu godine na farmi na kojoj imamo 150 koza - one se jare, na svijet dolaze mladi jarići. Već stotinu se ojarilo u mom prisustvu. Ovaj posao me, zapravo, najbolje odmara i ispunjava između napornih proba. Želio sam da pomognem roditeljima, kako bi od napornog i poštenog seljačkog rada počeli i da zarađuju. Nije mi teško da budem ovdje ni kada su poljski radovi, od oranja do košenja i baliranja sijena, dok sam marketing preuzeo na sebe. Pošto je roba sve traženija, povećali smo broj koza i izvjesno je da ćemo farmu još povećavati – izjavio je Branko.

POVEZANO
Gordana Boban LZNPOZNATA GLUMICA PRIZNALA: "Zbog silovanja sam napustila TV seriju `Lud, zbunjen, normalan`..."

Iako je upotreba kozjeg mlijeka i sira u ishrani neuporedivo manja u odnosu na kravlje mlijeko i sir, proizvodi iz domaćinstva Jankovića, koji su već prepoznati kao zdrava hrana, veoma su traženi na regionalnom tržištu.

Uz to, liofilizovanu kozju surutku u prahu Branko izvozi u nekoliko evropskih zemalja, Australiju i Ujedinjene Arapske Emirate, a kontingent «koza nostre» uskoro treba i put Kanade.

Fufe LZN

- Ova surutka je ljekovita i pomaže djeci oboljeloj od bronhitisa ili koja imaju lošu krvnu sliku i slab imunitet. Konzumiraju je i sportisti, jer obiluje vitaminima, proteinima i aminokiselinama. Jedna mjerica liofilizovane surutke jednaka je decilitru sveže nepasterizirane, ali ovaj proizvod iz kojeg je u procesu liofilizacije izvučena voda, garantira da su sačuvani svi hranljivi sastojci. Sve, naravno, počinje od mlijeka. Koze hranimo sijenom sa obližnjih planina u kojem je čak 180 različitih biljaka, poput onih ljekovitih kao što su divlja nana, kantarion i hajdučka trava, pa se sve to prenosi i na mlijeko - objašnjava glumac i farmer.

Iako izgleda da je posao dosta lakši od zemljoradnje, pogotovo jer su Brankove alpine jedne od najmlječnijih rasa i nisu zahtjevne za gajenje, on objašnjava da ni početak biznisa u kozarstvu nije lak.

Fufe LZN

- Prije svega, ne treba dozvoliti da se sirovina proda za malo novca. Sa gotovim proizvodom i dobrim brendom može mnogo više da se zaradi. Sela u valjevskom kraju su opustjela, a gazdinstva su jeftina, tako da svako sa voljom i idejom može sebe da pronađe, da radi i zaradi - poručuje Janković.

Branko Janković je igrao i u velikom broju drugih filmova i serija, po čemu je prepoznatljiv među domaćim gledaocima. Zanimljivo je da je njegovo gajenje koza poslužilo scenaristima da jednu kozu uvedu i u «Vojnu akademiju», gdje je njegov lik Džaković gaji u Beogradu, pošto mu ju je ostavio otac.

POVEZANO
Fikret Hodžić selo 1POZNATI BH. VODITELJ VRATIO SE SELU! Supruga Ševala pomaže u svemu Fikretu Hodžiću (FOTO)