U Njemačkoj još uvijek ima oko milion slobodnih radnih mjesta. Poslodavci tvrde da – nema dovoljno kandidata za posao. U Njemačkoj nikada poslije ujedinjenja nije vladala tako velika potražnja za radnom snagom.

Spiegel u svom online-izdanju piše: Na radiju, na plakatima, na Internetu, firme vape za novim zaposlenicima. Čitava privreda je u poletu, izvoz cvjeta. Mnogi Nijemci troše novac u prodavnicama. Raspoloženje među firmama je dobro kao rijetko kada. Sada su objavljeni novi rezultati istraživanja rasta bruto-društvenog proizvoda u ovoj zemlji, EU i eurozoni (…) Mnogi ekonomisti upozoravaju da se Njemačka nalazi u fazi pregrijavanja… Nešto nije u redu. Ovaj bum ima karakteristike kojih u ranijim fazama uspona – nije bilo.

- Pregrijavanje nastaje kada aktuelni privredni uspon prevazilazi proizvodne mogućnosti. Ta razlika (koja se zove "rupa u proizvodnji") je u Njemačkoj sve veća. Sporovi se trenutno vode samo oko toga koliko je ona velika. Procjene se kreću od nešto više od nula posto bruto društvenog proizvoda pa to tri odsto. To nije nikakvo čudo, jer se rupa u proizvodnji može izmjeriti samo na osnovu podataka koji stižu sa zakašnjenjem […] Jedan od pokazatelja jakog pregrijavanja jeste i nedostatak radne snage u dijelovima privrede.

O nedostatku radne snage piše i list Rheinland pfalz online koji prenosi jedan zanimljiv slučaj iz grada Langenfelda:

- Stručnjaci upozoravaju da će sljedećih godina u Nemačkoj vladati velika nestašica negovatelja. To znači da je klinikama i medicinskim službama sve teže da nađu osoblje, Bolnica "Sv. Martin" u Langenfeldu je zato pribjegla neobičnoj metodi: interno je raspisala premiju od 1.000 eura za onog ko nađe kvalifikovanog njegovatelja.

- Ovo je izazvale brojne reakcije u javnosti. A šef klinike je objasnio da će novac biti isplaćen tek ako tako zaposlen personal najmanje godinu dana bude radio za tu bolnicu i to sa pola radnog vremena ili sa punim radnim vremenom. On je ukazao i da je u slobodnoj privredi normalno da se isplaćuju premije za posredovanje radne snage. S druge strane, ima i onih koji to kritikuju. Tako je predstavnik sindikata Verdi izjavio da ovakva ponuda zapravo ne govori u prilog klinici koja na taj način mora da dođe do radnika.

A njemačka željeznica (DB) raspisala je ni manje ni više nego 1.000 konkursa na nova radna mjesta – sve za samo nedjelju dana, o čemu piše list Berliner morgenpost: Oliver Deneke želi da otvori sebi nove radne erspektive. 32-godišnji kuhar je već radio razne poslove. Trenutno radi za gradsku čistoću u Hanoveru. Željeznica je ogromna firma sa sigurnim radnim mjestima, i mislim da dobro i plaća. Ni sam ne zna tačno šta bi radio, ali je najprije otišao na savjetovanje u zgradu DB u Berlinu, do kasno popodne je to uradilo još 50 njegovih sugrađana.

- Ta ponuda je dio najvećeg njemačkoj konkursa za zapošljavanje. Zbog toga je zgrada pored berlinske željezničke stanice bila otvorena za zainteresovane i u subotu do 22 sata. Osim toga, tamo se već predstavilo 300 kandidata na konkretnim razgovorima o svom eventualno budućem radnom mjestu. U nedjelju je bilo deset intervjua. Jedna kandidatkinja je dobila posao. Treba upravljati lokomotivom teretnog voza.

- DB, osim u Berlinu, kandidate upoznaje i u Hamburgu, Minhenu, Nirnbergu, Kelnu, Manhajmu i Frankfurtu. Traže se otpravnici vozova, prateće osoblje, na primjer, za vagone-restorane, redari, knjigovođe i, naravno, mašinovođe. Širom Njemačke se za konkus javilo oko 3.000 ljudi, a cilj DB je da do kraja ove nedjelje zaposli 1.000 novih ljudi, piše Berliner morgenpost.

POVEZANO
Stuttgart KoenigstrasseNIJE NJEMAČKA KAO ŠTO MISLIMO: Tužna priča jednog od naših čitatelja...

(Doznajemo.com/DW)