Na Gradskom stadionu u Donjem Vakufu u četvrtak u popodnevnim satima je klanjana dženaza i odmah potom obavljen i ukop trojice ubijenih čuvara šume.

Povezani sadržaj:

POVEZANO
Ubijeni šumari D.Vakuf 21/03/2017OVO SU ŽRTVE POMAHNITALOG UBICE IZ DONJEG VAKUFA: Ubio ih zbog nelegalne sječe šume

Službenici Kantonalne uprave za šumarstvo Ferid Rahmanović (48) i Omer Bašić (49), te vlasnik pilane Ševko Draginović (51) ubijeni su u utorak nakon što je Sabahudin Habib, zvani Budo (48), iz sela Sokolina kod Donjeg Vakufa ispalio nekoliko hitaca iz puške.

Ahmed ef. Adilović, muftija travnički, poručio je kako je ovaj događaj dirnuo srca svih građana.

- Molim Boga da se ovoj trojici umrlih Allah, dž.š., smiluje i uvede ih u džennet. Okupili smo se da na dostojan način ispratimo našu trojicu rahmetlija. Vaš dolazak u ovolikom broju svjedoči koliko je ova tragedija dirnula srca svih nas, koliko je to težak događaj i koliko je to teško podnijeti. Naša vjera nam nalaže razum, sabur i prihvatanje Allahove, dž.š., odredbe. Islam izuzetno mnogo cijeni život, kao jednu od najvažnijih blagodati. Ima mnoge propise u cilju zaštite ne samo ljudskog života nego i dostojanstva.

Dženaza šumarima 23/03/2017

Foto: Sabahudin Habib ubio je automatom Ševku Draginovića (srednja fotografija), vlasnika pilane, i šumare Ferida Rahmanovića (lijevo) i Omera Bašića (desno)

VRIJEDNI RADNICI. Lokalni stadion se počeo puniti sat prije i već je tada bilo jasno da bi veliki broj ljudi mogao doći na posljednji ispraćaj, kako mnogi mještani navode, vrijednih radnika koji su, zarađujući hljeb za svoje porodice, izgubili živote. Jedan od prisutnih sugrađana prokomentarisao je kako je nekolicina već ranije upozoravala na moguće posljedice.

- Hiljadu puta smo govorili da će kad-tad mrtva glava pasti, jer ovi momci (misleći na pripadnike Kantonalne uprave za šumarstvo; op. aut.) ne mogu sami odbraniti šumu, naveo je jedan od stanovnika Donjeg Vakufa.

TUŽNA SRCA. Kako je konstatovao jedan od efendija koji su klanjali dženazu na stadionu: "Nalazimo se na mjestu gdje smo trebali da dijelimo radost i sreću, a došli smo nikad tužnijeg srca".

I zaista, na stadionu na kojem je bilo više od 5.000 ljudi, nikada nije vladala veća tišina. Tuga i suze na licima mogle su se vidjeti kod većine prisutnih.

NOVA PRIVOĐENJA. Podsjećamo, zbog sumnje da su ometali istragu privedene su još tri osobe, među kojima brat i sin osumnjičenog Sabahudina Habiba, koji je već ranije lišen slobode.