Koalicione stranke u Njemačkoj saglasile su se u vezi s novim zakonom o imigraciji, kako bi privukle veći broj obučenih radnika iz država koje nisu u EU.

Novi zakon o imigraciji je pokušaj da se popuni rekordan broj upražnjenih radnih mjesta i da se stabilizuje javni penzioni sistem u zemlji.

Kancelarka Angela Merkel, ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer i Hubertus Hajl postigli su kompromisni sporazum kojim se uklanjaju poteškoće na tržištu rada za sve građane zemalja izvan EU, koji posjeduju odgovarajuće kvalifikacije i znanje njemačkog jezika, piše BiznisInfo.

Stranke su se saglasle da će kompanijama biti dozvoljeno da zapošljavaju strane radnike svih profesija, bez obzira na zvaničnu listu sektora u kojima postoji nedostatak radne snage.

Sporazumom se predviđa da Vlada više ne daje prednost zapošljavanju njemačkih državljana u odnosu na strance koji nisu državljani članica EU, kada se radi o popunjavanju upražnjenih radnih mjesta.

Reuters najavljuje da bi strani diplomci i radnici koji su stručno osposobljeni trebali dobiti mogućnost da dođu u Njemačku na šest mjeseci i traže posao ukoliko ispunjavaju određene uslove za radno mjesto i uslove poznavanja njemačkog jezika.

Stranci će morati da prilože dokaz da imaju dovoljan izvor finansija i da neće zavisiti od socijalne pomoći tokom boravka u Njemačkoj.

Reuters navodi da njemački poslodavci imaju potrebu za više od milion radnika te da bi nedostatak radne snage mogao predstavljati problem za rast ekonomije, zbog čega Berlin hitno mora pronaći rješenje.  

Osim toga, u budućnosti se očekuje da će biti manje radno sposobnih Nijemaca zbog starenja stanovništva i niske stope prirodnog priraštaja, zbog čega su doseljenici ključni za održavanje ekonomskog rasta i stabilnosti.

Zehofer je izjavio da "će današnji kompromis ukloniti tržišne prepreke za državljane zemalja izvan EU za pronalaženje posla u Njemačkoj".

Inače, sve više državljana s našeg podneblja odlazi na rad u Njemačku, a ovim bi taj proces trebao biti dodatno olakšan. 

- Današnjim dogovorom omogućili smo da se nastavi ekonomski rast i u budućnosti. Ovaj dogovor će ojačati njemačku konkurentnost - izjavio je ministar ekonomije Peter Altmaier.