Petogodišnji dječak umro je u New Yorku od posljedica rijetkog upalnog sindroma, za koji se vjeruje da je povezan sa novim koronavirusom, što baca novo svjetlo na potencijalni rizik za djecu u pandemiji bolesti COVID-19.

Guverner Andrew Cuomo je ovu informaciju iznio na dnevnom brifingu, navodeći kako je mališan preminuo u New York Cityju u četvrtak. Medicinsko osoblje istražuje da li je bilo sličnih slučajeva smrti djece pod ovakvim okolnostima i žele provjeriti postoji li veza između novog virusa i smrtonosne bolesti.

- Imali smo najmanje jedan smrtni slučaj od ovoga, a moguće je da postoje i drugi, što je sada pod istragom. Ovo je noćna mora za svakog roditelja, da vaše dijete može biti zaraženo– izjavio je Cuomo.

Slučajevi rijetkog, po život opasnog upalnog procesa kod djece, povezanog sa izloženosti novom koronavirusu prvo su zabilježeni u Velikoj Britaniji, Italiji i Španiji, ali su doktori u SAD počeli prijavljivati klastere djece sa poremećajem, koji može napasti više organa, ugroziti srčanu funkciju i oslabiti arterije. Slučaj u New Yorku je prvi smrtni od ovog sindroma u Sjedinjenim Državama.

Stručnjaci sada nastoje bez ikakve sumnja dokazati vezu novog virusa sa spomenutim sindromom, jer nemaju sva bolesna djeca potvrđeno prisustvo koronavirusa, a osim toga gotovo identični neki simptomi pojavljuju se u slučajevima toksičnog šoka i tzv. Kawasaki bolesti.

U SAD je otkriveno 73 slučajeva djece sa simptomima i svi se ti slučajevi pomno ispituju.