Bill Gates želi da vaše porcije, navodno zbog očuvanja Zemlje, napunite sintetičkim mesom. Suosnivač Microsofta i filantrop je zamijenio govedinu sintetičkom varijantom te u intervjuu za MIT Tech Review tvrdi da bi bogate zemlje trebale učiniti isto.

Iako biljna prehrana nije održiva u "najsiromašnijih 80 zemalja", Gates navodi: "Mislim da bi sve bogate zemlje trebale preći na 100% sintetičku govedinu. Možete se naviknuti na razliku u okusu koji će s vremenom biti sve bolji..."

U svojoj novoj knjizi How to Avoid a Climate Disaster navodi da nije tajna da industrija uzrokuje nakupljanje čelika i cementa, koji truju planet, a to doprinosi emisijama stakleničkih plinova. Uz to, krave iz uzgoja čine trećinu svih emisija iz stočarske proizvodnje. Stoga smatra da treba nešto poduzeti.

"Reći ljudima ne možete više imati krave bio bi politički nepopularan pristup. Zato je, zbog zdravlja planeta, najbolja mogućnost prebaciti se na zamjene za meso", izjavio je milijarder.

"Meso uzgojeno u laboratorijima vjerojatno neće biti konačni lijek za klimatsku katastrofu. Ne znam hoće li to ikada biti ekonomično. Za meso u zemljama sa srednjim i višim prihodima mislim da je to moguće, ali to je jedno od pitanja koje treba godinama pratiti i vidjeti", zaključio je.