- Gotovo svi izlazi prognostičkih modela daju mogućnost jakog građenja anticiklona nad Grenlandom, Skandinavijom, i većim dijelom Rusije tokom zime 2018./2019. godine - piše večeras stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

Snižen pritisak je u potezu od Španije do Crnog mora, objašnjava se.

- Kad imamo ovakve postavke tlaka zraka, jaki zimski prodori nad kopno kontinenta, uključujući naravno i naše krajeve su neupitni. Nestrpljivo se čekaju novi izlazi ovih postojećih prognostičkih modela i jos nekih u 10. mjesecu - zaključuje se u tekstu.

Blidinje snijeg 20/09/2017

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u dugoročnoj vremenskoj prognozi najavili su promjenu vremena i zahlađenje, a kako navode, u ponedjeljak bi na planinama mogao padati i snijeg.

- Prvog radnog dana naredne sedmice prognozira se jače naoblačenje i prodor hladne zračne mase koje će u Bosni i Hercegovini usloviti kišu i pad temperature zraka. Na vrhovima planina se prognozira i snijeg. Vjetar umjeren i jak sjevernog smjera. Prijepodne se očekuje viša temperatura. Minimalna jutarnja temperatura između 14 i 18°C, do maksimalne temperatura uglavnom između 20 i 25°C. U drugoj polovini dana zahlađenje i temperatura  u naglom opadanju od 10 do 15°C - prognoziraju federalni meteorolozi.

POVEZANO
Val arktičkog zraka 20/09/2018DOLAZI TALAS LEDENOG ARKTIČKOG VAZDUHA: Temperature drastično padaju, čak i prvi snijeg!?

(Doznajemo.com)