Splitski glumac Josip Zovko preminuo je jučer u 49. godini u stravičnoj saobraćajnoj nesreći pokraj Gruda u BiH, a to je druga velika tragedija koja je pogodila familiju Zovko u samo dvije godine.

Naime, glumčev brat Ante koji je imao 46 godina i bio je trgovac automobilima, ubijen je 2017. godine u Makarskoj i bačen u septičku jamu.

Nestao je 26.05.2017. godine, a njegovo tijelo je, nakon četrdesetodnevne policijske potrage, nađeno kako pluta u septičkoj jami dva metra udaljenoj od kuće preminulog trgovca polovnik automobilima Rudolfa Ožića Bašića.

Dokazano je da je Ožić  Zovka ubio s dva metka iz pištolja kalibra 9 mm, a meci su ga pogodili u predjelu prsnog koša i ti prostrijeli su uzrokovali njegovu smrt. Meci se nisu zadržali u tijelu i pretpostavlja se da je Zovko ubijen iz neposredne blizine.

POVEZANO
Grude nesreća 03/04/19Poznati glumac Josip Zovko poginuo u stravičnoj nesreći na magistralnom putu Grude-Gorica (FOTO)

Ožić, koji je zadnji vidio Zovka prije njegovog nestanka, od početka je bio sumnjiv policiji, tri puta je mijenjao iskaze, davao općenite i neprecizne informacije u svojstvu svjedoka, odbio je i poligrafsko ispitivanje, ali za policiju nije bilo dovoljno dokaza da ga se osumnjiči i liši slobode za to djelo.

Ožić je policiji tvrdio da je tog dana bio sa Zovkom, da su išli na piće i zatim na ručak, te da ga je poslije ostavio na ulazu u malu uličicu preko puta jedne pekare. Tvrdio je da je Zovko onda ušao u automobil marke mercedes, E-klase, srebrne ili sive boje, imotskih ili splitskih oznaka te se s vozačem toga vozila odvezao u nepoznatom smjeru. Bilo je kuloarskih nagađanja da je Zovko odveden čak u BiH i da se živ i otet nalazi u Sarajevu, ali to su bile netačne informacije.

Braća Zovko

Splitski glumac Josip Zovko preminuo je jučer u 49. godini u stravičnoj saobraćajnoj nesreći pokraj Gruda u BiH, a to je druga velika tragedija koja je pogodila familiju Zovko u samo dvije godine.

No, da Ožić ima puno direktnije veze sa Zovkovim nestankom, policiji je postalo puno jasnije kada se Ožić pokušao ubiti prerezavši žile. Pronađen je u vozilu parkiranom na makadamskom putu, a hitno je prebačen u splitsku bolnicu gdje se liječio na Odjelu psihijatrije. Iz bolnice je izišao 30.05., a već sutradan ujutro, objesio se na verandi ispred porodične kuće. Pokraj njega je pronađena i oproštajna poruka, u kojoj je napisao da su njegovom očajničkom potezu kumovali brojni finansijski problemi u koje je upao.

Ožić je Zovku navodno dugovao 6.000 eura iz nekih prijašnjih transakcija, ali taj dug u svojoj oproštajnoj poruci nije spominjao. Najvjerovatnije je prije smrti Zovko pritisnuo Ožića da mu vrati dug i onda je došlo do svađe i ubistva.

JAMA 2 PUTA PREGLEDANA. Zovko je zadnji put viđen 26.05.2017. oko 15 sati u Makarskoj i do nalaska njegovog tijela trajala je prava policijska potraga i opsežno krim-istraživanje. Policija je, doznaje se, već jednom bila pregledala septičku jamu ispred Ožićeve kuće, ali se to dogodilo nekoliko dana nakon njegovog nestanka, tako da leš ubijenog nije isplivao na površinu, nego je vjerovatno bio na dnu.

Jama se nije ispumpavala jer tada nije bilo dovoljno dokaza da bi Ožić bio ubica, ali njegov suicid i još neki dokazi doveli su do toga da policija po drugi put otvori jamu.

POVEZANO
Hikmet živ zakopanHIKMETA ZBOG DUGA MAFIJAŠI ŽIVOG ZAKOPALI: Nazvao brata iz groba koji mu je pomogao!