Mediji javljaju kako bi jedan od najboljih vozača Formule 1 ikad, Michael Schumacher, trebao biti podvrgnut operativnom zahvatu. Za pretpostaviti je da mu se stanje pogoršalo...

Podsjetimo, prije 6,5 godina legendarni Nijemac je nakon naoko benignog pada na skijanju zadobio teško oštećenje mozga i cijelo ovo vrijeme nalazi se u komi, a jako je malo pouzdanih informacija koje bi nam rekle u kakvom je stanju sedmerostruki prvak svijeta.

Michael Schumacher, jedan od najboljih pilota Formule 1, prije više od šest godina doživio je tešku nesreću na skijanju te je od tada u komi. Njegova familija zdrastveno stanje drži u tajnosti pa se iz tog razloga ne zna mnogo o istom.

Talijanski Contro Copertina danas donosi vijest kako Schumacher treba biti još jednom operiran, a zahvat bi trebao voditi dr. Philippe Menasche, koji se smatra pionirom ove vrste zahvata pri kojima se koriste matične ćelije.

S obzirom na cilj operacije, Menasche je izjavio: "Cilj je regeneracija Michaelovog nervnog sistema!"

Stručnjaci smatraju da Michael Schumacher pati od atrofije mišića i osteoporoze. Oba ova stanja nastaju zbog nedostatka fizičke aktivnosti. Većina vitalnih funkcija mu je značajno oslabjela pa je jedino rješenje liječenje matičnim ćelijama.

Svojedobno, ugledni britanski neurohirurg Colin Shieff, za Associated press prokomentirao je njegovo teško stanje i šasne za oporavak:

- Priroda povrede i informacije koje dobivamo nam sugeriraju da je njegov mozak pretrpio veliku štetu. Kao posljedica toga, njegov mozak ne funkcionira kao moj ili vaš. Što je duže u takvom stanju, sve je teže očekivati poboljšanja. Situacija se gotovo sigurno neće popraviti...

- Schumacher gotovo sigurno ne može razgovarati. Možda je u stanju da, ili se to može činiti ljudima oko njega, pokazuje da je nesretan ili da mu nije ugodno. Ili možda može uživati gledajući svoju djecu ili slušajući muziku koju je volio. Potpuno se ne može oporaviti. Jako je dugo u ovakvom stanju i izgubio je mišiće. Čak i kad bi otvorio oči i počeo govoriti, došlo bi do gubitka memorije, a to bi imalo uticaj na ponašanje i kognitivne funkcije te više ne bi bio ista osoba. A što se tiče djelimičnog oporavka – svaki napredak je oporavak.

Kada je riječ o najnovijoj operaciji prognoze su neizvjesne:

- U proteklih 20 godina postignut je golem napredak na polju liječenja matičnim ćelijama. Ali to ne mijenja činjenicu da još uvijek malo znamo o ljudskom mozgu. Nismo u mogućnosti reći kakve će rezultate donijeti ova operacija.

Ranije ove godine Acciari je u razgovoru za Contro Copertinu naveo:

- Michaela sad moramo zamisliti kao osobu vrlo različitu od one koju pamtimo dok je vozio na stazi, s vrlo izmijenjenom organskom, mišićnom i koštanom strukturom. Sve kao posljedica traume mozga koju je pretrpio.

Familija vozača godinama odbija javnosti objaviti informacije o njegovom zdravstvenom stanju i puno se toga što možemo pročitati u medijima zasniva na špekulacijama. Prava istina o Michaelu Schumacheru je misterija, no bivši direktor Ferrarija Jean Todt je prošle godine izjavio kako je jednu utrku gledao u društvu Schumachera, i to u kući legende Formule 1 u Švicarskoj.

- Ne odustaje i nastavlja se boriti - izjavio je tada Todt.