Iako je prošlo pet godina od smrti mladića, tada 22-godišnjaka Dženana Memića, tek sada izlaze na vidjelo brojne nezakonitosti, zbog čega Tužilaštvo i vodi istragu na način da je riječ o organiziranom kriminalu. Istraga je za sada proširena na više osoba i uskoro bi trebalo biti poznato još detalja, piše Avaz.

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o proširenju istrage u predmetu "Dženan Memić".

O tome je zvanično obaviješten i Državni sud, koji je jučer, na prijedlog Tužilaštva BiH, uhapšenima Zijadu Mutapu, ocu Alise Mutap, koja je te noći bila u društvu nastradalog Dženana, i Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Jedinice za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), produžio pritvor još za dva mjeseca.

POVEZANO
Ubistvo Dženana Memića videonadzorNA SNIMKU koji je Muriz Memić podijelio medijima se vidi auto agencije Alisinog oca, Zije Mutapa!?

Sud BiH je, na prijedlog Tužilaštva, produžio pritvor Dupovcu i Mutapu zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu. Pritvor im je, kako je navedeno, produžen do 1. maja ili do nove odluke Suda BiH. U Tužilaštvu BiH jučer je održan i operativni sastanak svih osoba koje su uključene u istragu.

POVEZANO
Dzenan i Alisa Memic zajednoUDALA SE Alisa Mutap, djevojka Dženana Memića koja je bila s njim u noći kada je nastradao

Oni se sumnjiče za prikrivanje dokaza, što su potvrdili i brojni zaštićeni svjedoci. Međutim, proširenjem istrage i iskazima novih svjedoka na radaru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštva BiH sada su krupne ribe, zbog čega je zavladala velika panika u Sarajevu.

Osim toga, Tužilaštvo BiH zatražilo je i hitno vještačenje oduzetih mobitela od Mutapa i Dupovca. Doznaje se da je tužiocima i istražiteljima itekako zanimljiv mobitel oca Alise Mutap Zijada, koji je, kako je ranije utvrđeno, u svesci koja mu je oduzeta 1. februara do u detalje vodio evidenciju o istrazi.

POVEZANO
Dženan Alisa HitnaU NOĆI DŽENANOVE SMRTI Hitna pomoć prvo je pomogla Alisi Mutap! Zašto?

No, poruke i pozivi iz mobitela mogli bi otkriti koga je Mutap zvao u noći smrti mladića, kome je slao poruke, a koje je i zašto izbrisao. Sve je to dokumentirano iskazima svjedoka, ali je važno utvrditi šta sve krije Mutapov mobitel.

- Otkrit će i izbrisane pozive, zbog čega je zvao Dupovca, ali i Viber komunikacije prema određenim osobama koje su pomagale Dupovcu, a nisu službene osobe. Njih je Dupovcu i preporučio Mutap, što je i evidentirano - piše spomenuti izvor.