Tijelo muške osobe pronađeno je juče oko 8 sati ujutro uz željezničku prugu u sarajevskoj ulici Safeta Zajke, na lokalitetu Alipašinog Mosta, nedaleko od same željezničke stanice na ovoj lokaciji.

Policija Kantona Sarajevo (KS) je jučer blokirala šire područje gdje je pronađeno tijelo, a identifikaciju je otežalo to što nastradali muškarac kod sebe nije imao dokumente.

Za sada sve ukazuje da je čovjek nastradao usljed udara struje, tačnije 25.000 volti, a pod tim naponom se nalaze željeznički kolosijeci. Užasavajuća scena je dočekala policajce i istražitelje koji su stigli na mjesto nesreće. Tijelo je bilo doslovno ugljenisano, a isto je pronađeno pored pruge. I odjeća koja se nalazila na tijelu muškarca je u potpunosti ugljenisana.

Usljed jakom udara struje, tijelo se u potpunosti ukočilo, a obje cipele su od siline udara struje spale sa nogu poginulog muškarca. Stručnjaci su nakon ovog događaja potvrdili kako su povrede koje su nastale na tijelu nastale usljed djelovanja visoke temperature. Još uvijek nije službeno potvrđeno da je čovjek nastradao od strujnog udara, iako sve ukazuje na to.

Dnevni Avaz piše kako je vjerovatno riječ o nesreći, te kako je isključena mogućnost da je spomenuti muškarac stradao prilikom krađe dijelova pod naponom, što se nerijetko dešavalo i ranije. Pored tijela nastradalog nije pronađen nikakav alat koji bi ukazivao na to da se radilo o pokušaju krađe.

Građani Sarajeva koji žive nedaleko od mjesta nesreće tvrde kako nisu ništa čuli, a ni znali, te da su sve doznali tek kada je na mjesto nesreće stigla policija.

POSTOJI UPOZORENJE. Kada je u pitanju nesreća koja se dogodila u naselju Alipašin Most, radi se o mlađem muškarcu koji je nastradao. Tijelo je oko osam sati pronašao skretničar Željeznica FBiH, O.L., koji je odmah pozvao policiju. Tijelo mladića je bilo spaljeno od koljena pa do glave.

U Željeznicama Federacije BiH rekli su da je područje, gdje je pronađeno tijelo, bilo obilježeno zaštitnom trakom, jer je to prostor koji je pod visokim naponom i opasan je za kretanje. Nažalost, mnogi ljudi zanemaruju ova upozorenja i kreću se u blizini objekata koji su pod visokim naponom. Iz Željeznica FBiH kažu da se slične nesreće obično dešavaju usljed krađe opreme ili penjanju po vagonima, ali i nepažnji građana. Iz iste firme savjetuju građane da se ne kreću na dionicama koje su označene kao opasne.

Na području FBiH sve su češće nesreće u kojima su životi izgubljeni usljed strujnog udara. Tako je nedavno poginuo B.H. iz Kaknja. Njegovo tijelo je pronađeno pored stuba za električnu energiju kod benzinske pumpe “Ina” u Mostaru. Djevojčicu iz Maglaja je prošle godine udarila struja kada je prelazila prugu. Jedan od stranaca teško je povrijeđen kada se popeo na jedan od vagona kako bi napravio selfie.

TREĆI SLUČAJ. Podsjećanja radi, ovo je već treći slučaj pronalaska nepoznatog tijela na području Kantona Sarajevo, a identitet tih tijela još nije utvrđen. U krugu Kampusa Univerziteta u Sarajevu 19.10.2016. godine pronađeno je tijelo muškarca u fazi raspadanja. Tri i po godine ranije, 03.09.2013. godine, nepoznati muškarac se u blizini dvorane Zetra polio benzinom i zapalio. Njegov identitet do dana današnjeg nije utvrđen.

(Doznajemo.com/Source/Foto: Faktor)