Napadač koji je u pucnjavi u shopping centru u Minhenu jučer ubio devetero ljudi bio je opsjednut oružjem te nije bio povezan s ISIS-om, otkrila je njemačka policija. Tokom pretrage stana otkriveni su brojni novinski članci o različitim napadima, kao i članak pod naslovom "Zašto studenti ubijaju".

Sve žrtve 18-godišnjeg mladića rođenog u Njemačkoj živjele su u blizini centra. Žrtve su bile starosti između 15 i 45 godina, a troje je bilo s Kosova.

Načelnik bavarske policije je rekao da je među žrtvama napada sedam tinejdžera.

"Povezanost s pokoljem u Norveškoj se nameće sama po sebi", rekao je predsjednik Policijske uprave Minhen Hubertus Andrau ukazujući na to da se jučerašnji pokolj dogodio na petu godišnjicu atentata u Oslu kada je desničarski ekstremista Andreas Breivik ubio 77 osoba.

Izvor iz pravosuđa je prije toga rekao kako se počinitelj liječio zbog "jednog oblika depresije".

Napadač je primao psihijatrijsku pomoć, a još nije utvrđeno da li je u trenutku napada bio pod uticajem droge ili alkohola. Njemački Bild je objavio kako je riječ o mladiću imena Ali Sonboly te su na svojim stranicama objavili i njegovu fotografiju.

Bio je naoružan pištoljem Glock-17 za kojeg nije imao dozvolu.

Minhen napad napadač

Pojavile su se i zasad nepotvrđene informacije kako je mladić na Facebooku koristio lažni profil imena "Selina Akim" putem kojeg je nekoliko sati prije pucnjave navodno mamio mladiće i djevojke u McDonald's obećavši im besplatnu hranu.

Ubica je imao dvojno državljanstvo - njemačko i iransko.  S roditeljima je živio u Maxvorstadtu, dijelu Minhena, gdje je išao i u školu.

"Živio je ovdje blizu mene. Viđao sam ga tu i tamo i ne mogu reći da sam ga zapravo poznavao. Moj prijatelj mu je bio školski kolega i rekao mi je da je bio miran tip. Prepoznao ga je na snimcima napada koje su se pojavile na Internetu", naveo je jedan susjed ubice za Bild.

Susjedi su, prepoznavši napadača na snimcima, odmah sve prijavili policiji. Otac napadača priveden je u policiju na ispitivanje.

(Doznajemo.com/Index.hr)