Krađe i razbojništva svakodnevno pune stranice crne hronike i policijske izvještaje, a novi metod krađe u stanovima iznenadio je stanovnike Sarajeva.

Bez obijanja i fizičkih prijetnji, nepoznata lica gotovo neprimijetno odnose vrijedne predmete iz stanova Sarajlija. O kakvoj metodi se radi, te kako se zaštititi?

Naime, posljednjih dana, pojavile su se nepoznate osobe koje odjevene u službene uniforme određenih kompanija dolaze na kućnu adresu s ciljem krađe. Najčešće se predstavljaju kao serviseri kablovske televizije, i na taj način ulaze u stanove. Tada, umjesto popravke slijedi krađa.

- Oko 10 ujutro mi je muškarac u teget uniformi pokucao na vrata, tražeći da ga pustim u stan kako bi "otklonio kvar". Odgovorila sam da u stanu nema nikakvog kvara. Nisam otvorila vrata, ali sam ga vidjela kroz špijunku. Izgledao mi je sumnjivo, a bila sam sama u stanu sa malom bebom. Ponovio je da mora ući i otkloniti kvar, jer ga je poslala "firma". Još jednom sam rekla da nema nikakvog kvara i zamolila da ode, glasi poruka uplašene Sarajke koja je ispričala svoje iskustvo za N1.

Plaši se kako bi isti čovjek mogao ponovo pozvoniti na njena vrata.

Kada je u pitanju zaštita od kradljivaca koji koriste ove nove metode, iz policije savjetuju: prije nego što nepoznatu osobu pustite u stan, zatražite joj dokument koji potvrđuje da je zaista uposlena u firmi na koju se poziva.

Opširnije možete pogledati na N1.