Izabrani predsjednik SAD Joe Biden kroz život je doživio nekoliko tragedija, ali zasigurno je najveća ona koja mu je bila i ostala najteža. Njegov voljeni sin Beau preminuo je prije pet godina, uslijed borbe s teškom bolesti.

Da bi se shvatilo šta se dogodilo, treba otići daleko u prošlost. 1966. godine Biden je tek diplomirao pravo, a osim time, mogao se pohvaliti privatnim postignućem, bio je ludo zaljubljen u Neiliu Hunter. Vjenčali su se 1966. godine, a ubrzo su zatim postali roditelji djevojčice i dva dječaka.

Kada je prošle godine govorio o sinu za jednog intervjua, Biden nije mogao sakriti suze.

Sreća familije naglo je i okrutno prekinuta kad su Bidenova supruga i kćerka poginule u saobraćajnoj nesreći

Stigla je najprije Naomi, a potom sinovi Beau i Hunter. Sreća sa suprugom i troje djece nije dugo trajala. Bidenova voljena supruga s djecom je otišla povodom božićnih praznika kupiti jelku te otići po sitnice koje im nedostaju da bi proveli sretne i ugodne dane. Na povratku se dogodilo nezamislivo.

Kamion se zaletio u automobil koji je vozila Neilia. Bidenove supruga i kćerka poginule su na mjestu, a on je preko noći ostao udovac - s dva mala dječaka, koja su u nesreći bila teško povrijeđena. Poslije smrti supruge i jednogodišnje im kćerke, Biden se posvetio sinovima - Beau i Hunter bili su mu centar svijeta, sve dok mu u život godinama kasnije nije ušetala profesorica Jill Jacobs.

Profesorica engleskog jezika i književnosti vjenčala se krajem 1970-ih godina za Bidena, preuzela je brigu o dva dječaka, a uz to je 1981. stigla kćerka Ashley. U međuvremenu je Jill doktorirala te planira raditi čak i ako bude prva dama SAD.

Život je otad bio ljepši, a Biden je nastavio graditi karijeru.

Ali, novi udarac uslijedio je dok je bio potpredsjednik svjetske velesile. Njegovom sinu Beau dijagnosticiran je zloćudan tumor na mozgu. Državni odvjetnik savezne države Delaware sedam je godina bolovao od bolesti tokom koje je podvrgnut dvjema operacijama, a potom i prošao i kroz agresivne terapije. Činilo se da će one uroditi plodom, no Beau Biden je podlegao glioblastomu u 46. godini života.

U najtežim danima, Joe Biden je imao podršku svog nekadašnjeg šefa - Baracka Obame. Na sprovodu Beaua Bidena, Obama je kroz suze održao govor i dao podršku svom saradniku i prijatelju.

Njegov otac Joe svakog je dana poslije posla, a treba napomenuti da je tada bio najbliži saradnik Baracka Obame, odlazio sinu u bolnicu i s njim provodio posljednje trenutke. Gubitak voljenog sina duboko ga je pogodio, no nije se Biden predao. Danas je u trci za 46. predsjednika SAD, a sinu je odao počast pojavivši se na njegovom grobu.

- Postignuća se ne mjere nizanjem uspjeha, nego brzinom kojom ćete ustati nakon poraza, omiljena je Bidenova uzrečica - a on je živi dokaz njene istinitosti.