Posljednjih dana na području općine Velika Kladuša zabilježeno je nekoliko slučajeva trovanja gljivama, a posljednji, najteži slučaj desio se u utorak, kada je jedan pacijent sa simptomima teškog trovanja završio u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, javlja Radio Velika Kladuša.

Podsjetimo, prije nekoliko dana i Jelahba.info izdao je UPOZORENJE LJUBITELJIMA GLJIVA nakon zabrinjavajućeg slučaja u ovom gradu!

- Onima koji nisu dobri poznavaoci gljiva savjetujemo da prije konzumiranja istih potraže savjet stručne osobe ili dobrog poznavaoca gljiva. Dvije osobe iz Jelaha su se otrovale gljivama i nalaze se u Tešanjskoj bolnici - javio je ovaj izvor.

U pitanju navodno otac i kćerka, a zbog trovanja im je morala biti ukazana medicinska pomoč.

OPREZ !!! Uzrok trovanja gljivama/pečurkama je najčešće zamjena jestivih s otrovnom vrstom. Ali, do trovanja može doći i ako se jedu inače jestive, ali nepravilno čuvane ili naknadno pokvarene gljive. Kod izrazito osetljivih pojedinaca čak i gljive koje su za većinu neopasne, mogu izazvati lagana trovanja s povraćanjem i prolivom.

Osim otrovnih gljiva, ozbiljne poremećaje organa za varenje i nervnog sistema mogu da izazovu i za jelo upotrebljive gljive, kada se jedu u velikoj količini ili ustajale, ili nedovoljno pečene, odnosno kuhane, kao i kada se dobro ne sažvaću. Znaci poremećaja su povraćanje, proliv i vrtoglavica. Prije upotrebe gljive treba obavezno oprati, a vodu proliti, jer se i u njoj oslobađa određena količina toksina. Takođe, pripremljene gljive za ishranu ne smiju se podgrijavati jer to pogoduje razvoju bakterija. Pri pripremanju sirovih gljiva (npr. za salatu) takođe treba biti naročito oprezan, jer neke vrste ako nisu kuhane ili pečene takođe mogu izazvati teške sindrome trovanja.

POVEZANO
prof. Akif Smajlović - PANTEROVKASMRTNA OPASNOST NA SMETOVIMA KOD ZENICE: Prof. Smajlović šetajući šumom naišao na PANTEROVKU!