Evropski parlament usvojio je strožije propise, koji imaju za cilj da spriječe ponavljanje Volkswagenovog skandala sa manipulacijama emisijama štetnih gasova.

Za Nacrt zakona, koji bi trebao pojačati kontrolu Brisela i omogućiti izricanje kazne automobilskim proizvođačima u iznosu do 30.000 eura po vozilu, glasalo je 585 zastupnika, dok je njih 77 bilo protiv, javlja agencija Reuters.

- Nove mjere će na kraju ukloniti dizel automobile sa puteva. Dizel vozila neće nestati iznenada, ali, poslije ovogodišnjeg rada, prilično sam uvjerena da će nestati mnogo brže nego što možemo zamisliti - izjavila je evropska komesarka za industriju Elżbieta Bieńkowska.

Prema novom zakonu, automobilske kompanije više neće direktno vršiti uplate agenciji za testiranje, a članice EU će morati da finansiraju centre za testiranje izduvnih gasova.

Zvanični Brisel bi, također, trebao dobiti ovlaštenje da sprovede kontrole vozila i da odredi kaznu u slučaju prekršaja.

Ovaj zakon, međutim, tek treba da bude finaliziran u pregovorima euro parlamentaraca, EK i zemalja članica.

Kao odgovor na skandal sa VW-om iz devetog mjeseca 2015. godine, koji je u svojih 11 miliona automobila širom svijeta instalirao softver za manipulacije emisijama štetnih gasova, Evropska komisija je predložila izmjenu propisa u vezi načina na koji se licenciraju i testiraju vozila u EU.