Iz Agencije za lijekove BiH jučer je potvrđeno za Dnevni avaz da kompanija "Srebrena malina" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića još nije podnijela zahtjev za uvoz dodatnih 20 respiratora iz Kine u BiH - nakon 80 koji su stigli pod kontroverznim okolnostima.

Zbog ovog slučaja vodi se opsežna istraga.

POVEZANO
SIPA Novalić - Solak - HodžićU Viber prepisci Fikret Hodžić nazvan budalom!? OVO SU MEĐU SOBOM PISALI AKTERI AFERE "RESPIRATORI"

Sada je pitanje kako su ovi preostali respiratori ikako u uvezeni u BiH i kako je pokrenuta carinska prijava i procedura za plaćanje PDV-a te šta je priloženo UIO. Iz Agencije za lijekove tvrde da "dozvola važi 30 dana ili za jedan uvoz", to znači za uvezenih 80 respiratora, ali ne i preostalih 20.

Direktor agencije Aleksandar Zolak ranije je izjavio da je "Srebrena malina" dobila dozvolu za uvoz respiratora 27.04. koja, kako je rekao, važi mjesec i ona je istekla, ali nije govorio da ona važi za jedan uvoz.

Osim toga, "Srebrena malina" je zahtjev za uvoz respiratora podnijela 27.04. i isti dan dobila dozvolu kada je i predala papire, ali u tom podnesku uopće nije bio naveden registracijski broj firme.

Kada je u pitanju dozvola za promet medicinske opreme, ona im je odobrena 26.04., dan ranije, i važi pet godina. Međutim, prema registru veleprometnika koji imaju dozvolu Agencije za promet medicinskih sredstava, sada je navedena kao ključna osoba za praćenje neželjenih sredstava izvjesna Refija Suljaković.

No, kada je podnesen prvi zahtjev i kada je ista odluka, također, objavljena na stranici Agencije, na ovom mjestu bilo je najprije ime Ane Bavrke, TV voditeljice, manekenke i Hodžićeve prijateljice, kao inžinjera radiologije. To je utvrdila i SIPA kada je izuzela dokumentaciju i dozvole iz ove kompanije.

Ali Bavrka je ekspresno nestala s ovog registra Agencije za lijekove, što potvrđuju i dokumenti za koje "Avaz" tvrdi da ih ima u posjedu i njeno ime je sada izbrisano.

Bavrka je bila zaposlenica ove firme jer, inače, Hodžić nije mogao ispuniti uvjet za registraciju. Očigledno je da je tražila raskid ugovora pa je zamijenjena drugom osobom, što je vidljivo iz registra.

POVEZANO
Ana Bavrka momakKRAJ LJUBAVNE VEZE LIJEPE VODITELJICE "HAYATA": U otvorenoj ispovijesti priznala šta se desilo!

Sud BiH uvažio je jučer prvi zahtjev Hodžića da mu se odobri plaćanje 452.473 KM za PDV Upravi za indirektno oporezivanje, a po osnovu duga za april. Hodžić je putem advokata ovaj zahtjev uputio prije 20-tak dana, netom nakon što je Sud, prema naredbi Tužilaštva BiH, donio odluku o blokadi računa. To znači sada da će morati podnijeti zahtjev Sudu za plaćanje PDV-a za preostalih 20 respiratora u iznosu od 1.078.000 KM.

POVEZANO
Fikret Hodžić mobitelFIKRET HODŽIĆ DANAS OPET ŠOKIRAO JAVNOST: Traži 452.475 maraka!