Za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i cijeli Balkan, poznata meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna izdala je UPOZORENJE za period od srijede do petka, a slično očekuju i državni meteorološki zavodi.

U prognozi koju potpisuje prof. Zadro sa spomenute stranice, upozorenje se prije svega odnosi na moguće olujno nevrijeme.

- Sljedećih dana očekuje se vrlo nestabilna atmosfera nad regijom. U ovakvim okolnostima, uz jak razvoj oblaka očekuju se pljuskovi i grmljavine. Posebno treba upozoriti na lokalnu pojavu olujnog nevremena, uz jaku grmljavinu, grad ( tuču ), obilne pljuskove i vrlo jak vjetar. Ponegdje bi lokalno, gdje padne velika količina kiše, mogle postojati okolnosti za nastanak bujičnih poplava.

Povećana šansa od izraženog lokalnog olujnog nevremena postoji: U području Srbije, sjevera i srednjeg dijela Crne Gore, Bosni, kopnu Hrvatske, Kosovu te sjeveru, sjeverozapadu i centralnom dijelu Makedonije.

Manja i umjerena šansa postoji u zaleđu Dalmacije, u Hercegovini, obalnim dijelovima Crne Gore u četvrtak i petak. Zatim na sjevernom Jadranu tokom srijede i četvrtka.

Ovdje su navedena rizična područja od nevremena, svakako da svako navedeno područje ne bi trebalo biti jednako biti pogođeno. Međutim na mjestima formiranja jakog olujnog sistema oblaka, u tom području bi moglo biti izrazito burno - zaključuje se u prognozi.

(Doznajemo.com)