Crna Gora je ove godine donijela novo pravilo o korištenju plaža koje bi moglo obradovati sve njene goste, naime, poslije 17 ha korištenje ležaljki i suncobrana na javnim i drugim plažama, osim hotelskih, je potpuno besplatno.

To je za srpske medije u Budvi izjavio direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić i dodao da nije bilo "pristojno naplaćivati punu cijenu korištenja plažnog mobilijara svakome ko dođe popodne".

- Zato smo ove godine uveli da poslije 17 časova na javnim i drugim plaža, osim hotelskih, zakupci nemaju pravo naplate plažnog mobilijara, izjavio je Jelušić.

Osim te novine, prema novom Pravilniku o uređenju kupališta i plaža, a koje je usvojeno prije dva mjeseca, od ove godine na svakoj plaži treba biti postavljena informativna tabla.

Na njoj će, kako je najavio Jelušić, biti istaknuto koje je radno vrijeme plaže, koja je cijena ležaljke i suncobrana, kvalitet vode koji će se mjeriti na svakih sedam do 10 dana i tip plaže.

- Na taj način će svaki gost imati punu informaciju o samoj plaži i njenim cijenama, tako da više nema iznenađenja, a zakupce ćemo kontrolisati da li rade u skladu s Pravilnikom, i u suprotnom biće sankcionisani, podvukao je Jelušić.

Još jedna novina na crnogorskom primorju jeste da bi od ove godine, osim javnih i hotelskih plaža, u ponudi trebalo biti 12 tematskih plaža.