Moždani udar koji je 13- godišnjeg Luku Milinkovića iz Novog Sada pogodio dok se nalazio u moru uvale Mala Lozna u Postirama na Braču kriv je što je dječak izgubio svijest, potonuo i utopio se u subotu predvečer, neslužbeno doznaje Hina.

Iako je obdukcija koju je napravila Marija Definis Gojanović izvršena na Odjelu patologije KBC Split pokazala da je uzrok smrti utapanje do tog je stanja, neslužbeno doznaje spomenuta agencija, dječaka doveo moždani udar i to u trenutku dok se nalazio u moru. U splitskoj bolnici apsolutno nitko nije želio davati službene informacije o toj obdukciji pozivajući se na pravo familije da jedino oni o tome mogu govoriti medijima.

***

Podsjetimo, tinejdžer Luka Milinković (13) iz Novog Sada, sin poznatog argentinskog odbojkaša srpskog porijekla Markosa Milinkovića, preminuo је u subotu u uvali na otoku Braču (Hrvatska).

Povezani sadržaj:

POVEZANO
Markos Milinković - BračSvi u šoku: DJEČAK KOJI SE UTOPIO NA BRAČU SIN JE jednog od najboljih sportista

 

Dječak je boravio na moru s majkom i sestrom u hrvatskom ljetovalištu na otoku Braču, kada je pronađen mrtav u moru. Tijelo dječaka pronašli su kupači, ali ni oni, ni doktori Hitne pomoći koji su ubrzo stigli nisu mogli pomoći 13-godišnjaku.

Je li živ, je li živ?, vikala je majka dječaka (13) iz Srbije koga su u subotu iza 19 sati u uvali Mala Lozna u Postiri na Braču pronašli na dnu mora 50-ak metara od obale. Iako su mu u pomoć odmah priskočile dvije medicinske sestre koje su se našle na plaži, ljekar iz Engleske na godišnjem odmoru i vozilo Hitne pomoći iz Supetra dječaka nisu uspjeli da reanimiraju.

- Niko nam ne zna reći zašto je umro naš Luka. Čekamo da nam jave - kroz suze su u ponedjeljak pričali prijatelji familije Milinković, piše beogradski Blic u svojem štampanom izdanju od utorka.

ŠOK U ŠKOLI I U KLUBU. Nastradali dječak je prije mjesec i po dana završio šesti razred, a u novosadsku Osnovnu školu "Vasa Stajić" išao je sa svojom sestrom. U šoku poslije smrti dječaka, svi zovu školu ne bi li doznali šta se dogodilo njihovom prijatelju. Teškim riječima direktorica škole Jasmina Pastonjicki ispričala je za Blic da i dalje niko ne može vjerovati da Luke više nema.

- Roditelji naših učenika nas stalno zovu i niko ne može vjerovati da Luke više nema. Cijeli školski kolektiv je shrvan bolom, a ne mogu ni zamisliti kako je Lukinim prijateljima - navodi Pastonjicki.

Dječak je živio s majkom i sestrom u Novom Sadu, dok je njegov otac, poznati odbojkaš Markos Milinković, porijeklom iz Srbije, živio u Argentini. Kako nastavlja Pastonjicki, Luka je za oca bio jako vezan.

- Koliko znam, Markos je redovno dolazio u Novi Sad i imali su jako bliske odnose, bez obzira na to što su živjeli razdvojeno. To se vidi i po Lukinom uspjehu i dobrom odgoju. I njega i njegove sestre. Nadam se da će smoći snage prebroditi ovaj užas koji ih je pogodio - zaključuje direktorica škole.

Viješću da je Luka nastradao potreseni su i članovi Odbojkaškog kluba Vojvodina, gdje je Luka trenirao odbojku. Kako za "Blic" tvrdi sportski direktor kluba Nikola Marić, svi su ostali zatečeni.

- Ne možemo vjerovati da se tako nešto dogodilo. Tuga je velika. On je bio naš član oko godinu dana i igrao je za pionirsku ekipu. Još nismo uspjeli stupiti u kontakt s familijom, pa ne znamo više detalja - izjavio je Marić.

ŠTA SE DOGODILO TOG DANA utvrđuje policija. Zasad je poznato da su dječaci, navodno, vozili kajak i igrali košarku tog dana. A šta je poslije natjeralo Luku da oko 19 sati uđe u vodu niko ne zna.

Njegovo tijelo primijetili su očevici koji su ga izvukli iz vode i pozvali policiju i Hitnu pomoć. Nažalost, dječaku nije bilo pomoći.

Prema tvrdnjama izvora bІiskog istrazi, kod Luke nisu uočene ni povrede koje bi dovele do toga da izgubi svijest tokom ronjenja. O svemu je obaviješteno i Županijsko državno odvjetništvo, koje је i izdalo nalog za obdukciju.

LUKIN OTAC je odbojkaška legenda Argentine. Kako se neslužbeno doznaje, dječakov otac, Markos Milinković, nakon što je čuo da je izgubio sina hitno je krenuo iz Argentine u Hrvatsku. Otac dječaka porijeklom je Srbin. Oženio se Novosađankom s kojom je i dobio sina Luku.

Tokom karijere igrao je za neke od najvećih svjetskih klubova, poput Sisleya iz Trevisa u Italiji. Šest godina je biran za najboljeg odbojkaša Argentine, a tri puta je učestvovao na Olimpijskim igrama.

>>>>> KAO DA JE NASLUTIO: Mladić (21) iz Kalesije koji je stradao na motoru, pred smrt na Fejsbuku...