U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je nastavljeno suđenje Harisu Tabakoviću, bivšem inspektoru Federalne uprave policije (FUP), optuženom da je lanjskog 13.04. iz službenog pištolja ubio ljubavnicu Firzetu Halkić (49). Svjedok Džemal Hrvo ispričao je kako je Firzetu upoznao 2003. godine, kada je držala kafić u Blažuju.

Povezani sadržaji:

POVEZANO
Haris Tabaković ubistvo frizerke 3STRAVIČNI DETALJI UBISTVA U SARAJEVU: Tabaković je frizerki pucao u glavu...

POVEZANO
Haris Tabaković ubistvo frizerke 1Suđenje Tabakoviću: POLICAJCI PRVI PUT ISPRIČALI HOROR KOJI SU ZATEKLI U STANU U SARAJEVU

POVEZANO
Haris Tabaković ubistvo frizerkeOSUĐEN HARIS TABAKOVIĆ: Inspektor policije koji je u stanu na Alipašinom ubio ljubavnicu Firzetu

Oni su tada bili prijatelji, a vremenom su započeli i ljubavnu vezu, koja je trajala do 2005. Hrvo je tada otišao u Norvešku iz koje se poslije osam godina vratio u BiH, a nakon povratka je Firzetu vidio u drugom mjesecui 2015. Tada su ponovno počeli s druženjem i on je svraćao u njen kafić, a u vezu su ponovno ušli nakon dva mjeseca, piše Večernji list BiH.

– Prvi put kad smo se sreli nakon mog povratka, Firzeta mi je ispričala kako je oko godinu bila u vezi koja se završava, u kojoj ima problema i neodrživa je – posvjedočio je Hrvo. Njegov prvi susret s Tabakovićem je bio kada je on došao ispred kafića na Stupu, čija je vlasnica bila Firzeta. Ona je, tvrdi svjedok, izišla ispred vrata objekta i tu se svađala s optuženim te mu nije dala ući u kafić.

Hrvo je dodao kako je Tabaković jednom prilikom sjedio u autu nedaleko od njene zgrade, odakle joj je slao SMS poruke. Svjedok je tada bio s njom u stanu, ali ne zna sadržaj poruka koje je primila. Na pitanje tužitelja Jasmina Džaferovića šta zna o ranijem trovanju tabletama ubijene Firzete, Hrvo je ispričao kako mu je ona priznala da je popila tablete i da je zbog toga završila u bolnici te da je to učinila jer joj je kćerka otišla zbog straha od Tabakovića.

Svoj nalaz iznio je Mladen Stupar, vještak elektrostruke, čiji zadatak je bio obaviti forenzičke analize mobilnih telefona koje su koristili Tabaković i Halkić te pronaći međusobne komunikacije između njih. Na zahtjev tužitelja, Stupar je pročitao nekoliko SMS poruka koje joj je osumnjičeni poslao, a u kojima je, između ostalog, pisao o svom emotivnom stanju, kako je ona šizofreničarka te da ga je strah da “nešto ne učini, što nije vrijedno ničega”.

Nastavak suđenja zakazan je za 16.02. ove godine.

(Doznajemo.com/Vecernji.ba)