U petak, 12. oktobra sa početkom u 19:30 u BKC Tuzla svečano treba biti otvoren 7. Tuzla Film festival (TFF). Festival otvara film "Južni vetar", Miloša Avramovića.

Magic Factory kao organizator Tuzla Film Festivala koji je u svojih dosadašnjih šet izdanja predstavio preko 750 filmova i doveo brojne poznate ličnosti sa južnoslavenskih prostora intenzivno radi na  razvoju  filmske  industrije na prostoru Balkana. Investicije su  fokusirane na stvaranje  kontakata i veza. Činjenica da na festival svake godine u pomenutim kategorijama pristigne preko 800 filmova kako sa južnoslavenskog prostora tako i od reditelja iz cijelog svijeta, te da je domaćin velikom broju poznatih gostiju govori o uspjehu ovog festivala.

Festival su posjetli ili bili u žiriju: Lazar Ristovski, Ademir Kenović, Miloš Samolov, Emir Hadžihafizbegović, Zlatan Zuhrić Zuhra, Enis Bešlagić, Nikola Kojo, Asim Ugljen, Robert Kurbaša, Jelena Perčin, Dalibor Matanić, Srđan Dragojević, Ines Tanović, Slaven Knezović, Miroslav Momčilović, Zijad Gračić i mnogi drugi, a ove godine u žiriju očekuje se Sergej Trifunović i Tarik Filipović.

- Festival će dodjelom vile TFF-a u kategorijama: dugi, kratki, animirani, dokumentarni i future generation short films biti zatvoren u petak, 19. oktobra u Narodnom pozorištu Tuzla. Na zatvaranju pubika će imati priliku da pogleda prve dvije epizode druge sezone serije "Novine" poznatog reditelja Dalibora Matanića, koja je urađena po scenariju novinara i književnika Ivice Đikića. Prva sezona donijela je mračni politički triler o moći, korupciji i vlastohleplju smješten u vizualno impresivan industrijski ambijent Rijeke. O kvaliteti prve sezone jedne od najboljih domaćih televizijskih serija, govori i podatak da ju je, kao prvu hrvatsku seriju otkupila vodeća svjetska streaming platforma Netflix putem koje je dostupna gledateljima u 190 zemalja - navode organizatori.

Ostali filmovi koji trebaju biti prikazani:

Mali, subota (13.10.) u 19:30, Narodno pozorište

Reditelj: Antonio Nuić
Trajanje: 90 min.
Zemlja: Hrvatska
Žanr: Krime

Meso, nedjelja (14.10) u 19:30, Narodno pozorište

Reditelj: Saša Hajduković
Trajanje: 2h
Zemlja: BiH
Žanr: Drama, triler, krime

Teret, ponedjeljak (15.10.) u 19:30, Narodno pozorište

Reditelj: Ognjen Glavonjić
Trajanje: 98 min.
Zemlja: Srbija
Žanr: Drama

8 Povjerenik, utorak (16.10.) u 19:30, Narodno pozorište

Reditelj: Ivan Salaj
Trajanje: 139 min.
Zemlja: Hrvatska
Žanr: Komedija, drama

Ministarstvo ljubavi, srijeda (17.10.) u 19:30, Narodno pozorište

Reditelj: Pavo Marinković
Trajanje: 103 min.
Zemlja: Hrvatska
Žanr: Komedija

Miner, četvratk (18.10.) u 19:30, Narodno pozorište

Reditelj:Hanna Slak
Trajanje: 89 min.
Zemlja: Slovenija
Žanr: Drama

Ulaz za sve filmove 5,00 KM,  za Ceremoniju otvaranja i film "Južni vetar" 10,00 KM.

Rezervacija ulaznica na [email protected] ili na broj telefona +387 62 384 239.

Ulaznice možete rezervisati od 9:00 do 16:00 sati.

(Doznajemo.com)