Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) dostavio je Kantonalnom sudu Tuzla prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za Omera Đikanovića (43) iz Srebrenika zbog postojanja osnovane sumnje da je 17. septembra 2018. godine u prostorijama firme Murex Špionica počinio produženo krivično djelo teška krađa u sticaju sa krivičnim djelom paljevina.

Osumnjičeni je od dana izvršenja krivičnog djela do 30.10.2018. godine bio u bjekstvu, kada se predao službenicima MUP-a TK.

- Đikanović je osumnjičen da je pomenutog dana u večernjim satima, radeći kao čuvar u ovoj firmi, uz pomoć različitog alata otvorio metalnu kasu, te provalio na još dva mjesta u firmi, otuđio novac i pribavio sebi korist u iznosu od oko 14.000 KM (nešto više od 7.000 eura). Nakon toga je na plinsku bocu stavio plamenik i postavio ga između drvenih greda, upalio plamenik i izazvao požar u objektu, u kojem je uništena roba u prijavljenoj vrijednosti većoj od 1 milion KM, a također požarom izazvao i štetu velikih razmjera na objektu čija vrijednost se trenutno procjenjuje.

Potom je ispred objekta firme ušao u službeni automobil i udaljio se sa mjesta događaja, navedeno je ovog tužilaštva.

Pripadnici MUP-a TK su izvršili kriminalističku obradu te je osumnjičeni uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predan u nadležnost tužilaštva. Postupajući tužilac je jučer donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog. Istraga u ovom predmetu je i dalje u toku.

POVEZANO
Špionica Murex požar 18/09/18 0VLASNIK FIRME "MUREX" pao u postelju nakon što mu je izgorio objekt: Nestalom radniku JOŠ NI TRAGA!