Pripadnici sarajevske policije lišili su danas slobode tri osobe, koje se terete za nanošenje smrtonosnih povreda (odnosno sprječavanje dokazivanja djela) Dženanu Memiću (22), mladiću iz ilidžanskog naselja Sokolović Kolonija. Podsjetimo, Memić je 08.02. ove godine zadobio povrede opasne po život u Velikoj aleji na Ilidži (Sarajevo), a sedam dana kasnije je preminuo na UKCS. Kada je napadnut bio je u društvu djevojke Alise Mutap, koja je također zadobila povrede.

U okviru istrage koju Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) provodi u slučaju ubistva Dženana Memića, ovo Tužilaštvo je sa kritičnim događajem dovelo u vezu tri osobe, i to; Ljubu Seferovića, Vasviju Sejdović i Bekriju Seferovića.  
 
Nakon saslušanja ove tri osobe, Ljubo Seferović je priznao izvršenje krivičnog djela na štetu Dženana Memića i Alise Mutap, potvrđeno je iz Tužilaštva KS.

Ljubo Seferović - Dženan Memić

Vasvija Sejdović i Bekrija Seferović

Ljubo Seferović - Dženan Memić

 
Kako u ovoj fazi istrage postoje dokazi koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da su Ljubo Seferović, Vasvija Sejdović i Bekrija Seferović počinili krivično djelo za koje se u ovom Tužilaštvu vodi istraga, ali i u cilju provjere navoda priznanja, Tužilaštvo namjerava Kantonalnom sudu u Sarajevu predložiti pritvor u trajanju od 30 dana i to za: Ljubu Seferovića i Vasviju Sejdović , zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela ubistvo i pokušaj ubistva, a za Bekriju Seferovića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo sprječavanje dokazivanja.

Ljubo Seferović - Dženan Memić

Ljubo Seferović: Priznao djelo

Kako se doznaje, osumnjičeni su navodno istražiteljima priznali da su kombijem, u kojem je navodno bilo i djece, u Velikoj aleji udarili Memića i njegovu djevojku Alisu Mutap, te da su odmah pobjegli sa lica mjesta. Negirali su da je došlo do tuče s mladićem, kao i to da su tupim predmetom udarili Dženana u glavu i tako ga ubili.

Ljubo Seferović - Dženan Memić

Naime, osumnjičeni su tokom saslušanja priznali da su se vozili kombijem, u kojem je bilo i djece, tražeći staro željezo i odbačene stvari. Ljubo se, prema vlastitom priznanju, sageo da dohvati CD te je u tom trenutku udario Memića i Alisu Mutap. Tužilaštvo, prema pisanju Oslobođenja, Ljubu i Vasviju tereti da su, potom, izašli iz vozila i tupim predmetom izudarali Dženana i Alisu, a potom pobjegli, što oni negiraju.

Kombi je snimljen u blizini događaja, a vještačenjem je utvrđeno da tragovi na mjestu zločina pripadaju tom vozilu.

Kako se dalje navodi, Bekrija Seferović pomogao je sinu da zamijeni oštećene dijelove kombija, koji su potom prodali. Seferović i Sejdović su zatim pobjegli u Banjaluku.

(Doznajemo.com/Avaz.ba)