U noći sa subote na nedjelju, a posebno s nedjelje na ponedjeljak, kiša prekrasnih meteora Perzeida trebala bi dostići svoj maksimum u kojem bi se, u prosjeku, svake minute trebao moći vidjeti jedan ili više spektakularnih bljeskova!

Meteorski roj Perzeidi porijeklom je od ostataka materije komete Swift-Tuttle, te predstavlja najspektakularniju meteorsku kišu koja se događa svake godine u periodu od 17.07. do 24.08. Međutim, ono što ih ove godine čini posebnim je da bi intenzitetu doživljaja trebala značajno pridonijeti činjenica da u vrijeme maksimuma na nebu neće biti Mjeseca. Zbog toga je mrak potpuniji, pa oči mogu lakše uočavati slabiju svjetlost meteora.

Za gledanje ovog spektakla nisu vam neophodna nikakva astronomska pomagala. Dovoljna vam je neka prostirka na koju možete udobno leći na tlo. Naravno, važno je otići što dalje od svjetlosnog onečišćenja naselja i cesta.

POVEZANO
NLO Colorado apr 2017 1JESMO LI SAMI U SVEMIRU? Pojavio se video «vanzemaljskog broda» koji se brzo širi Internetom

Najraniji zapisi o Perzeidima, koji su ustvari ostaci komete Swift-Tuttle čiju orbitu Zemlja presijeca svakog ljeta, pojavljuju se u jednoj kineskoj hronici iz 36 godine n.e.

U narodu se meteori često nazivaju zvijezdama krijesnicama. S obzirom da većina meteora predstojeće meteorske kiše dolazi iz pravca sazviježđa Perzej (koji je u ovo doba godine vidljiv na sjeveroistočnom dijelu neba) po njemu je ovaj meteorski roj i dobio ime.

Iako se u toku jedne godine može opaziti veći broj meteorskih rojeva, Perzeidi su veoma zanimljivi i zbog činjenice da se u toku maksimuma, daleko od gradske svjetlosti i svjetlosnog zagađenje, u toku jednog sata može vidjeti i do 100 meteora.

- Ovogodišnji maksimum Perzeida bit će osobito spektakularan, jer će Mjesec biti u fazi mlađaka, pa njegova svjetlost neće ometati vidljivost slabijih meteora, a sjajniji meteori i bolidi bit će još impresivniji – piše Astronomsko društvo «Orion» iz Sarajeva, koje tradicionalno organizira javno posmatranje Perzeida, a koje će, prema planu, od ove godine biti popraćeno nizom interesantnih aktivnosti.

- Startamo u 18  h sa posmatranjem Sunca na zalasku, koje će biti praćeno prigodnim predavanjem. Do astronomskog sumraka ćete moći čuti nešto više o meteorima i meteorskim rojevima; Do pojave prvih Perzeida moći ćete uživati u astronomskom posmatranju Venere, Jupitera, Saturna i Marsa, te saznati mnogobrojne zanimljive informacije o ovim planetama; Od pojave prvih Perzeida do ponoći za vas ćemo upriličiti pokazno astronomsko predavanje o sazviježđima. Događaj će se održati ispod planinarskog doma "Bijele vode" na Bjelašnici u subotu, 11.08. . Učešće na događaju je besplatno, ali se posjetioci moraju samostalno pobrinuti za svoj prijevoz. S obzirom da će se posmatranje odvijati do kasno u noć, preporučujemo odjeću/opremu prikladnu boravku na planini.

Za sve dodatne informacije/upute možete se javiti na broj: 061/617-766 (Adela Subašić-Kopić) – navode iz «Oriona»».

POVEZANO
ZNAK NA NEBU - MjesecDA LI IMA ISTINE U STRAŠNOJ TEORIJI? "Krvavi mjesec" koji se pojavio bio je znak...

Hrvatski astronomski savez pozvao je gradove i općine da doprinesu spektaklu gašenjem javne rasvjete 12.08. Zaista, neki gradovi poput Rovinja i Đakova gašenjem javne rasvjete i brojnim manifestacijama koriste ovaj fenomen kao jedinstvenu turističku ponudu.

Gledanja meteora i drugih nebeskih tijela širom Hrvatske organiziraju brojne astronomske udruge. Ovdje vam predstavljamo popis nekih od njih koji je objavilo Hrvatsko astronomsko društvo:

DARUVAR

Datum i vrijeme: 12.08. – od 22:00 do 05:00

Mjesto: Petrov vrh

Organizator: Astronomsko društvo Kumova Slama

ĐAKOVO

Datum i vrijeme: 12.08. – od 21:00

Mjesto: Đakovački Bajer

Organizator: Astronomsko društvo Orion

ČAKOVEC

Datum i vrijeme: 11.08. – od 21:00

Mjesto: Mađerkin breg (gornje Mađimurje)

Organizator: Astronomsko društvo Vega

LOŠINJ

Datum i vrijeme: 12.08. – od 21:00

Mjesto: Ridimutak Beach (Nerezine)

Organizator: Astronomsko društvo "Leo Brenner"

PETROVA GORA

Datum i vrijeme: 12.08. – od 21:00 do 05:00

Mjesto: Plato u podnožju spomenika na Petrovoj gori

Organizator: Astronomsko društvo Beskraj

SISAK

Datum i vrijeme: 12.08. - od 23:30

Mjesto: kod Kazališta 21

Organizator: Prirodoslovno astronomsko društvo Sisak

SPLIT

Datum i vrijeme: 12.08. – od 19:30

Mjesto: Zvjezdarnica na Mosoru

Organizator: Zvjezdano selo Mosor

VIŠNJAN

Datum i vrijeme: 12.08. – od 21:00 do 23:00

Mjesto: Livada ispred Zvjezdarnice na Tićanu

Organizator: Astronomsko društvo Višnjan