Postupajući pod nadzorom tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski službenici Granične policije BiH, od ranih jutarnjih sati vrše pretrese objekata na području Sarajeva i Mostara.

- U okviru operativne akcije "Centar" provedena je opsežna istraga kojom su obuhvaćene osobe osumnjičene da su organizirale krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Indije, Pakistana, Irana i drugih zemalja.

Prikupljeni su dokazi da su ilegalni migrant iu BiH krijumčareni s područja Crne Gore i Srbije, nakon čega je organiziran njihov ilegalni boravak i smještaj u BiH, te dalji prevoz i krijumčarenje prema zemljama EU, za šta su organizatori ilegalnim migrantima naplaćivali iznose od oko 4.000 eura po osobi.

Tokom operativne akcije zadokumentirano je najmanje 50 slučajeva krijumčarenja migranata.

Među osumnjičenim osobama, ima i stranih državljana, koji su se u BiH lažno predstavljali kao emigranti i prikrivali svoje razloge boravka u BiH kako bi mogli stupati u kontakt s ilegalnim migrantima, vršiti kaznena djela i ostvarivati nezakonitu imovinsku korist.

Operativna akcija "Centar" predstavlja značajnu aktivnost u borbi na otkrivanju I spriječavanju krijumčarenja ilegalnih migranata preko teritorije BiH.

Nakon izvršenih pretresa, osumnjičene osobe bit će predane postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu - navodi se u obavještenju za javnost Tužilaštva/Tužiteljstva BiH.

(Doznajemo.com)