Faruk Prošić, demobilisani borac, dijabetičar, sa suprugom Fatimom i djecom zasad živi u garsonjeri od 33 kvadrata u ulici Travnička cesta u Zenici, i niko nije zaposlen... Zašto kažem zasad? Zato što bi idućeg mjeseca, po svoj prilici, mogao ostati bez stana, jer nije imao novaca da plaća račune od vode - piše građanski aktivist Muhamed Pivić, u tekstu kojeg je objavio na svom blogu 32.vijećnik na OVOM LINKU.

U komentaru, Pivić je ogorčen i objavio je faksimil sudske presude u kojoj se određuje prodaja nekretnine - spomenutog stana u Zenici, zbog duga za vodu 3.815,04 KM (nešto više od 1.900 eura) prema JP Vodovod i kanalizacija doo Zenica.

Faruk Prošić 1

Navodno, gospodin Ekrem Kahriman, direktor spomenutog javnog preduzeća, obećao je da će učiniti šta je u njegovoj mogućnosti da pomogne u ovom slučaju.

- ...u preduzećima koja su ostala čitava zahvaljujući ljudima poput Faruka. Ljudima koji su dali svoju krv i dijelove tijela, a oni čitavi izašli sa raznim oboljenjima. Faruk je imao sreću u nesreći da iz rata izađe sa dijabetesom. Sa dijabetesom i suprugom koja boluje od karcinoma izaći će iz garsonjere na ulicu zato što nema novaca da plati gore navedenom direktoru vodu koju je dala majka priroda. Fatima, njegova supruga već danima plače. Ne zna kuda će. Osoba kojoj se obratila, vidno uznemirana zove me i kaže MOLIM TE pomozi im. Kako? Ljudi, znate li vi kako im pomoći? Kako spasiti čovjeka od preduzeća koje traži “svoje”, od nemilosrdnog direktora, od suda, od države za koju se borio. Znam da pravo i pravda nisu isto. Ja znam da je ovo nepravda, ali šta poduzeti?

Faruku, Fatimi i njihovoj djeci prijeti ulica zbog neplaćanja računa vode. Polovinom marta putem usmenog i javnog nadmetanja na sudu je zakazano prvo ročište za prodaju nepokretne imovine, garsonjere od 33 kvadrata u visini 38.600,95 KM. Njihov neplaćeni račun za vodu iznosi 3.516,88. Ja nemam riječi. I ja sam se borio za ovu državu, a da sam znao da je ovako nemilosrdna prema onima koji su je branili ne bih...

Dragi moji gradski vijećnici , gradonačelniče i ostali. Evo vam prilike da se dokažete i bez tematskih sjednica. Kunete se da radite u ime naroda, za dobrobit građana ovog grada...za ukidanje paušala. Paušali i fiksni troškovi su jednim dijelom i doveli do ovolikog duga ovog nezaposlenog demobilisanog borca. Ustanite i spasite što se spasiti može.

Kontakt telefon ove nesrećne porodice možete dobiti javljanjem u Inbox mog Fejsbuk profila - zaključuje Muhamed Pivić, u tekstu kojeg je objavio na svom blogu 32.vijećnik na OVOM LINKU.

(Doznajemo.com)