Neki ljudi očito si postavljaju pitanje da li kao muslimani u Bosni i Hercegovini mogu imati više žena, s obzirom da vjerski to nije zabranjeno.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini svojedobno se oglasila, nakon što je postavljeno sljedeće pitanje:

- Zašto Islamska zajednica ne želi i ne praktikuje sklapanje braka jednog muškarca sa više žena? Zar ne postoji određena odgovornost ove islamske institucije da provodi prava muslimana u svakom aspektu života, pa tako i u ovom? I da li islamska zajednica može sebi uzeti za pravo da osporava ono što je Allah, dž.š., dozvolio (osporava u smislu da izbjegava sklapanje takvih brakova)? Da li su određene skupine muslimana koje imaju želju i potrebu za takvim brakom time oštećene?

Odgovor je bio sljedeći:

POVEZANO
Hidžab - ispovijestBOSANKA (36) SVE OTKRILA: Udala sam se za Arapa, njemu sam druga žena! Evo kako izgleda naš brak...

Esselamu alejkum!
Islamska zajednica to ne čini zato što je zakonom zabranjeno. Zajednica ne može postupati suprotno zakonu, a istovremeno se pozivati na zakonsku zaštitu kada joj to zatreba. Islamska zajednica nema mehanizama za sprovedbu pravnih posljedica braka u slučaju kada jedan ili oba bračna druga ne poštuju i ne izvršavaju svoje obaveze. Zato se zahtijeva da se prije šerijatskog obavi građansko vjenčanje, jer sudovi kod nas priznaju samo građansko vjenčanje obavljeno pred matičarem. Kako je zakonom zabranjeno sklapanje drugog braka, ako je osoba koja ga želi sklopiti još uvijek u braku, iz tog razloga Islamska zajednica ne obavlja sklapanje tog drugog braka, jer nema pravnih mehanizama za zaštitu bračnih prava osoba u takvom braku, posebno žene. Poligamija nije naređena u islamu, već samo dopuštena u posebno opravdanim slučajevima.

POVEZANO
Dženaza ručakNAKON ŠTO SE PROŠIRIO OBIČAJ da se priprema "RUČAK PRED DUŠU UMRLOG": Reagovala Islamska zajednica!

(Doznajemo.com)