Bolnica u Chicagu (SAD) koja pacijente oboljele od korona virusa tretira eksperimentalnim antivirusnim lijekom Remdesivir kompanije Gilead dobila je vrlo optimistične rezultate - od 113 pacijenata koji su dobili Gileadov lijek uglavnom su se svi oporavili i u manje od sedam dana su pušteni kući. 

Vijest je to koju od jutros prenose New York Times, CNN, Forbes, Business Insider... Dionice kompanije su nakon objave ovih vijesti narasle za čak 16%, a pacijenti koju su učestvovali u testiranju ovog lijeka su imali teške respiratorne probleme i visoku temperaturu.

Glavni epidemiolog bolnice izjavio je da su to sjajne vijesti, posebno zbog činjenice da su pacijenti već pušteni kući, neki već nakon šest dana. Iz Gileada su ipak naveli da zasad ne žele donositi nikakve zaključke dok ne analiziraju podatke svih pacijenata koji su bili testirani na njihov lijek.

Gilead očekuje rezultate iz treće faze liječenja, u kojoj se liječe puno teži pacijenti, a koja bi trebala biti gotova do kraja ovog mjeseca. Naime, radi ubrzanog procesa testiranja, testiranje se ne provodi kako bi se provodilo u normalnim okolnostima - grupe testiranih pacijenata su male i vrijeme praćenja pacijenata je prekratko.

Iako vijest o izliječenim pacijentima budi optimizam, u Gileadu navode da razumiju hitnu potrebu za liječenje korona virusa, ali napominju da je ovo još uvijek premali broj izliječenih pacijenata da bi se mogli donijeti konkretni zaključci o djelovanju lijeka.

Bolnica u Chicagu jedna je od 152 bolnice u kojima pacijenti učestvuju u Gileadovim testiranjima s lijekom za korona virus.

(Doznajemo.com/24sata.hr)