Naime, registracija vozila u BiH uskoro bi trebala biti jeftinija.

Radna grupa za procjenu mogućnosti ukidanja stiker naljepnica, koju je prije dva mjeseca formiralo Vijeće ministara BiH, uradila je detaljnu analizu i utvrdila da prilikom registracije vozila postoji višak dokumenata koji finansijski opterećuju osiguravatelja.

Kako se doznaje, to se prije svega odnosi na tzv. zeleni karton, koji, prema riječima članova Radne grupe, nije potreban u vozilu. Također, nakon uvođenja novog modela registracije, trebala bi biti pooštrena kontrola registrovanih vozila.

Radna grupa bila je dužna u roku od 60 dana pripremiti izvještaj i dostaviti ga Vijeću ministara BiH na dalje razmatranje.

Izvještaj je, prema informacijama Faktora, spreman i čeka se mišljenje svih članova Radne grupe sastavljene od predstavnika državnog Ministarstva komunikacija i prometa, te Agencije za identifikaciju dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka BiH, a Vijeću ministara BiH trebao bi biti dostavljen uskoro.

Osim smanjenja papirologije, registracija vozila bi trebala biti vršena modernim tehnologijama, pri ćemu se namjeravaju koristiti iskustva EU i zemalja iz okruženja.

(Doznajemo.com/Faktor.ba)